Music
All eventsOrchestral SeriesChamber seriesJazz in Narodni domNon-subscription seriesConcerts in the park
Theatre
All eventsComedy SeriesNon-subscription comedyProductions
Youth
Youth series FuriosoChildren's series KekecCultural DiaryAll eventsPredstave za šoleVilinsko mesto
Other
Narodni dom MariborVetrinjski dvorVilinsko mesto
Festivals
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Information
TicketsNewsArchiveNarodni dom MariborVenues

Irena Grafenauer s prijatelji

5. koncert Komornega cikla

Union Hall, Maribor
Tue 23 APR 19:30
For
For
For non-subscribers in Komorni cikel

Ticket price: 8,00 - 14,00 EUR

Koncertni list  Programska knjižica 2018/2019

Sapa ljubezni in čarovnija izdiha.

Spored:
C. Debussy, G. Bizet, J. S. Bach, A. Lourie, O. Messiaen, W. A. Mozart, M. Krečič, E. Schulhoff, A. Roussel, C. M. von Weber, O. Golijov, izbrana poezija in priredbe ljudske glasbe …

Flavtistko Ireno Grafenauer obdaja tančica skrivnosti in žarenje, ki spremlja genialne in nikoli povsem razumljene osebnosti. Njena prisotnost vedno nekako zlato žari, tako kakor flavta, ki ji občutljivo zaupa svojo sapo. Karizmatična glasbenica je pustila sledove tudi na posnetkih, ki jih je ustvarila z glasbenimi sopotniki, in v svojih učencih, ki danes stopajo po njenih stopinjah na najpomembnejše odre sveta. Poleg tega je zunaj glasbenega sveta pokazala, da je umetniška senzibilnost v resnici človeška senzibilnost, ki prežema vse ravni odnosov med ljudmi in svetom.V svojih najdejavnejših letih je bila v sklopu Glasbenega septembra redna gostja tudi pri nas. 

Tokratni koncert bo razblinil vso negotovost, kaj po tolikih letih odsotnosti iz Maribora počne Irena Grafenauer danes. 

S klarinetistom Matetom Bekavcem, s katerim snuje koncert, sta nam zaupala, da lahko pričakujemo »koncertno popotovanje skozi prostor in čas, s flavto, dihom in izdihom v glavni vlogi. Vsak izmed nas je obdarjen z določenim številom dihov in izdihov v življenju. Ta dar ljudje izkoriščamo na različne načine, bolj ali manj ozaveščeno. Pri tem pa je prav dih naša moč. Skozenj lahko zaužijemo in podarimo sebi in morda še komu esenco življenja. 

V rokah glasbenika pihalca zazveni tudi kos lesa, veje ali kovine. In prav izdih je tisti, ki iz surove materije izvabi božanske zvoke. Zvok pihalnega inštrumenta nosi v sebi posebno moč. Ta je bila v zgodovini uporabljana v razne namene, od klica k borbi do povsem rahločutnih preizkušenj. Te moči so se naši predhodniki dobro zavedali. 

Zven piščali so tudi prepovedali ali pa se bali, da bo s svojo lepoto priklical device in jih zapeljal v skušnjave. Ta koncert bo posvečen flavti, njenim predhodnicam in sorodnicam z vseh koncev sveta. Posvečen pa bo tudi zvočni čarovniji, ki nas lahko popelje v nerealne svetove, polne čudežev, s pomočjo katerih spoznavamo bistvo svojega zavedanja in reflektiramo duhovna in moralna vprašanja.

Ta koncert bo poklon moči, ki jo nosijo v sebi človeški dih in pihalna glasbila.

Buy tickets
Share with friends

Irena Grafenauer, flavta

Mate Bekavac, klarinet
Mairead Hickey, violina
Božena Angelova, violina
Gea Pantner, viola
Jaka Stadler, violončelo
Jošt Lampret, kontrabas
Per Rundberg klavir
Klaus Jäckle, kitara
Mia Skrbinac, pripovedovalka

E-news subscription

 

Sponsors

Končajmo poletje na Lentu!

Festival Lent

To ni festival! Je doživetje!

21. avgust - 29. avgust 2020