Music
All eventsOrchestral SeriesChamber seriesJazz in Narodni domNon-subscription seriesConcerts in the park
Theatre
All eventsComedy SeriesNon-subscription comedyProductions
Youth
Youth series FuriosoChildren's series KekecCultural DiaryAll eventsPredstave za šoleVilinsko mesto
Other
Narodni dom MariborVetrinjski dvorVilinsko mesto
Festivals
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Information
TicketsNewsArchiveNarodni dom MariborVenues

Moč srca

Festival Maribor 2018

Union Hall, Maribor
Sun 23 SEP 19:30
For
For
For non-subscribers

Ticket price: 10,00 - 20,00 EUR

Programska knižica Festivala Maribor 2018
Nepresegljivo moč srčnosti izdaja osebnost Ludwiga van Beethovna.

Spored:Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v F-duru, op. 5, št. 1Sonata za violončelo in klavir št. 2 v g-molu, op. 5, št. 2***Sonata za violončelo in klavir št. 3 v A-duru, op. 69Sonata za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102, št. 1Sonata za violončelo in klavir št. 5 v D-duru, op. 102, št. 2

Nepresegljivo moč srčnosti izdaja osebnost Ludwiga van Beethovna. Edino skladateljski genij, pri katerem sta z roko v roki hodila ljubezen do človeka in vera v njegovo dobroto, je zmogel ustvariti opus, kakršnega nam je zapustil Beethoven. Gnali so ga življenjska nuja, visoki ideali o boljšem svetu, prodornost individualnega izraza ter vera v človekovo subtilnost in moč dojemanja. Medtem ko so povprečni duhovi tistega časa v tem intenzivnem umetniku zaslepljujočih misli videli predvsem neprilagojenega in neukrotljivega čudaka, je Beethoven očaral samega velikega Goetheja, ki je po nenačrtovanem srečanju med nekimi poletnimi počitnicami zapisal: »Še nisem videl umetnika, ki bi bil tako samosvoj, energičen, občutljiv. Kar dobro razumem, kako se čudi svetu«.

Beethovnova srčnost v glasbi in prodornost svobodnega genialnega duha z izredno lepoto pride do izraza v petih sonatah za klavir in violino. S temi skladbami je stopal na povsem nova tla, saj dotlej mojstrovin za ta glasbeni par še ni bilo. In prav zaradi tega je Beethoven lahko z nebrzdano domiselnostjo in brez pritiska standardov raziskoval nove možnosti. Violončelo v teh delih poje in se razkazuje kot še nikoli poprej. Celotni cikel sonat je še toliko zanimivejši, ker spremlja razvoj Beethovnovega sloga skozi nekaj desetletij in nam posreduje razmišljanja še mladega skladatelja pa vse do značilnega zrelejšega Beethovna, ki je na dolgo in zmeraj prodorno razpredal glasbene misli in si vzel tako zelo željno svobodo izražanja.

Pronicljivo ustvarjalno svobodo in globoko poznavanje Beethovnovega dela zaznamuje tudi glasbeni tandem Alexandra Lonquicha in Nicolasa Altstaedta. Malokdo se zna spoprijeti ne le s tako fizično, temveč tudi duhovno izjemno zahtevnim izzivom poustvaritve vseh petih Beethovnovih sonat za violončelo in klavir v enem samem večeru. Intenzivnost in predanost večera, posvečenega Beethovnu, bo tako posebna poslastica za najbolj predane in strastne obiskovalce Festivala Maribor.

Vstopnice: 20 € / predprodaja 16 € / upokojenci 16 € / študenti, invalidi 10 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Spletna stran >>

Buy tickets
Share with friends

Nicolas Altstaedt,
violončelo

Alexander Lonquich,
klavir

Sponsor

E-news subscription

 

Sponsors