Music
All eventsOrchestral SeriesChamber seriesJazz in Narodni domNon-subscription seriesConcerts in the park
Theatre
All eventsComedy SeriesNon-subscription comedyProductions
Youth
Youth series FuriosoChildren's series KekecCultural DiaryAll eventsPredstave za šoleVilinsko mesto
Other
Narodni dom MariborVetrinjski dvorVilinsko mesto
Festivals
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Information
TicketsNewsArchiveNarodni dom MariborVenues

Uglasbena strast

Festival Maribor 2018 - otvoritveni koncert

Union Hall, Maribor
Thu 20 SEP 19:30
For
For
For non-subscribers

Ticket price: 12,50 - 25,00 EUR

Programska knižica Festivala Maribor 2018
Otvoritveni koncert

Spored:
Edward Elgar: Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85
Joseph Haydn: Simfonija št. 92 v G-duru, Hob. I:92, »Oxford«
***
Joseph Haydn: Simfonija št. 100 v G-duru, Hob. I:100, »Vojaška«

Otvoritveni koncert Festivala Maribor bo izvedel letošnji rezidenčni orkester Festivala Maribor, člani mednarodne Haydnove filharmonije s sedežem v Eisenstadtu, okrepljeni z izjemnimi slovenskimi glasbeniki. Vodil jih bo umetniški vodja in osrednja osebnost Festivala Maribor 2018, violončelist in dirigent Nicolas Altstaedt.

Vsi, ki smo bili priče otvoritvenemu koncertu lanskega festivala, dobro vemo, zakaj nastop Haydnove filharmonije pod vodstvom njenega karizmatičnega vodje uteleša strast do glasbe in zakaj se letos pri Festivalu Maribor predajamo prav strasti in srčnosti, ki ležita v srčiki muziciranja naših festivalskih glasbenikov.

Glede na glasbo, ki bo ob tej priložnosti na sporedu – dela angleškega velikana Edwarda Elgarja ter v Londonu nastale simfonije Josepha Haydna, bi koncert zlahka podnaslovili »Angleški«, vendar bi s tem gotovo izzvali skeptično vprašanje: Kaj le skupnega ima prislovična angleška zadržanost s strastjo?

In ravno tukaj bodo naši glasbeniki razgrnili pravo, resnično globoko strast. Iskati jo je namreč treba v rcih glasbenikov in ne v površnih kulturnih klišejih. Kar se angleške zadržanosti tiče, odgrnimo z nje tančico manir in ji dovolimo pokazati, da brez notranje nuje in brez strasti ta glasba niti nastala ne bi. Edgar je ta krvotok svojega naroda poznavalsko kanaliziral v skladbe. Za vsako elegantno popisano stranjo, prikupnimi melodijami in navidezno lahkotnostjo brbota življenjska sla, ki je kot tekoča lava pod zaspano zeleno angleško pokrajino.

In ko smo že pri strasti, niti pri »papa« Haydnu (»očetovski« sloves si je skladatelj prislužil šele v starosti) ne bomo pozabili njegovih živahnejših mlajših let, ko ga je zaznamovala radoživost in nebrzdano zanimanje za vse, kar je svetovnega (in nenazadnje tudi neomejeno uživanje v ženski družbi, kljub baje srečnemu zakonu). Ta radoživost Haydna nikoli ni zapustila in z natančnim poslušanjem jo bomo lahko prepoznali v slehernem njegovem delu.

Pustite torej svoje predsodke in zadržanost doma in se nam pridružite na še eni bleščeči otvoritvi Festivala Maribor!

Vstopnice: 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Spletna stran >>

Buy tickets
Share with friends

Haydnova filharmonija

Nicolas Altstaedt,
dirigent in violončelist

Sponsor

E-news subscription

 

Sponsors

Končajmo poletje na Lentu!

Festival Lent

To ni festival! Je doživetje!

21. avgust - 29. avgust 2020