Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Sokol!

Plesna predstava 4. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

Velika dvorana Narodnega doma
Sob 24 FEB 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 5,00 - 6,00 EUR

Lepota in agilnost človeškega giba

Koreograf Iztok Kovač, ustanovitelj edinega stalnega sodobno-plesnega ansambla EnKnapGroup iz Ljubljane, in direktor, gledališki teoretik ter performer Janez Janša, se zdaj, pri svojih petdesetih, vračata v Kovačev kultni solo Kako sem ujel Sokola iz leta 1991. Izvirna koreografija je čudovit izgovor za praznovanje plesa in za to, da zopet stojita na odru. Perfekcionist Kovač, ki telo razume kot močen in spreten stroj, se skozi koreografijo sooča s predstavo iz svoje mladosti in tudi z Janšo, ki mu nasprotuje. Janša pa je tisti, ki Kovača spet nagovori k plesu in k preverjanju omejujočega prepričanja, da staranje za plesalca neizogibno pomeni zaton umetniške kariere.
Toda na odru nista utrujena in razočarana moška. Njune telesne pripravljenosti tudi danes ni mogoče spregledati. Še dragocenejše je njuno igrivo soočenje z lastno preteklostjo, oziroma z njunimi preteklimi ideali. Od premiere Kako sem ujel Sokola je minilo skoraj četrt stoletja. Kje sta ustvarjalca danes? Iztok Kovač je tudi pri petdesetih gibek in hiter, Janez Janša pa enako igriv in poln presenečenj, kot je bil nekoč.
Oba sta spoznala tako lastne omejitve kot tudi omejitve lokalne umetniške scene. Nekaj teh omejitev sta pričakovala od vsega začetka in sta jih že v začetku 90. tudi preroško napovedala. Marsikaj, kar sta pozneje odkrila, se je izkazalo kot navdihujoče za bodoče ustvarjanje.
In prav s to zavestjo ponovno vstopata v staro obliko, ki jo krojijo potrebe po spontani, morda celo naivni mladostniški umetniški eksploziji. Izkušnje plešejo z roko v roki z mladostno energijo.

Sta lepota in agilnost človeškega giba, ki so ju naši dedje gojili v okviru telovadnih klubov Sokol. Ti časi so nepovratno izginili, medtem ko je družba še vedno obsedena s predstavami o zmogljivem, zdravem in občudovanja vrednem telesu. Sokol! je nikoli končano prizadevanje k popolnosti, vztrajanje v gibanju in trud, da se gibanje nikoli ne bi ustavilo.

Spletna stran >>

Cena vstopnic:
6,00 €; 5,00 € (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi), za brezposelne vstop prost! (s potrdilom) in 2,00 € s kartico 33. zimske plesne šole

4. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti »Nagib na oder« predstavlja prvi repertoarni prikaz vrhunske slovenske in mednarodne neodvisne produkcije v Mariboru nasploh do sedaj.  Pomembnost in kvaliteto programa dodatno potrjuje posebna nagrada Ksenije Hribar 2015 (vodji in producentki programa), ki jo vsaki dve leti v okviru slovenske plesne platforme Gibanica podeljuje Društvo za sodobni ples.

Spletna stran >>

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Koncept in izvedba:
Iztok Kovač,
Janez Janša

Glas: Nada Vodušek
Gostje na posnetkih: Jonathan Burrows, Julyen Hamilton, Mateja Rebolj, Renata Salecl
Oblikovanje svetlobe in tehnična izvedba: Luka Curk
Kostumografija: Valter Kobal
Glasba: zvočni posnetki iz predstave Kako sem ujel Sokola 
Oblikovanje zvoka: Tomaž Grom
Asistentka pri gibu: Tanja Skok
Izvršna produkcija: Marjeta Lavrič
S finančno podporo Mestne občine Ljubljana – oddelka za kulturo in Ministrstva za kulturo RS.
Organizacija: Društvo Nagib v sodelovanju z Narodnim domom Maribor v času 33. Zimske plesne šole (JSKD)

Produkcija: Zavod EN-KNAP, koprodukcija: Maska Ljubljana

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Koncert Komornega cikla

Pihalni kvintet Slowind

13. november ob 19.30, Minoritska cerkev