Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Cikel za mladeOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVse predstave
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
VstopniceNoviceNarodni dom MariborArhivProstori

Cappella Gabetta

4. koncert Orkestrskega cikla

Dvorana Union, Maribor
Tor 6 MAR 19:30
Ork
Ork
Orkestrski cikel in Izven

Cena vstopnice: 17,00 - 25,00 EUR

Programska knjižica 2017/2018

Štirje letni čas

Spored:
Antonio Vivaldi: Štirje letni časi 
Astor Piazzolla: Štirje letni časi Buenos Airesa 

Capella Gabetta je baročni orkester, ki sta ga leta 2010 ustanovila slovita violončelistka Sol Gabetta in njen brat, briljantni baročni violinist Andrés Gabetta. Ansambel je s svojimi široko zastavljenimi koncertnimi idejami in sodelovanji z najrazličnejšimi prodornimi solisti našega časa hitro pritegnil vsesplošno pozornost. 

Capella Gabetta ponuja v svojem novem programu enkraten kolaž baroka in argentinskega tanga. Ansambel igra dela Vivaldija in Piazzolle na baročnih glasbilih in poslušalcem odpira nova obzorja s tem zanimivim zlitjem dveh svetov zvena in sloga. Rdeča nit je očitna: oba skladatelja je očarala menjava letnih časov in muzikalnost sprememb njihovega ritma. In prav to je fasciniralo tudi glasbenike iz Cappelle, ki se bodo v domiselno prepletenem sporedu vživeli v obe občutenji letnih časov.

Čeprav bi bilo potrebne kar nekaj prebrisanosti, da bi potegnili neposredno vzročno vez med barokom in tangom, je jasno vsaj to, da je Astor Piazzolla odraščal ob bohotni mešanici kultur in glasb domače Argentine. V mladih letih si je dolgo prizadeval, da bi svoje naravno čutenje argentinske glasbe, predvsem tanga, zatrl z učenjem »boljšega« kompozicijskega sloga evropske klasične glasbe, po zaslugi karizmatične mentorice Nadje Boulanger pa je vendarle našel svojstveno pot ter ustvaril enkraten opus s stalnico v tangu. Medtem ko bomo Vivaldijeve koncerte slišali v izvirni verziji, bodo Piazzollovi stavki zazveneli v priredbi za bandoneon izjemnega švicarskega bandoneonista Maria Stefana Pietrodarchija. 

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Andrés Gabetta, violina in vodja
Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon

Sorodno

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Pust v Narodnem domu

Otroško pustno rajanje z Romano

11. februar ob 11.00 in 15.00