Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana UnionVilinsko mesto
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
Prireditve v času epidemijeVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Preimenovanje Velike dvorane v Narodnem domu v Dvorano generala Maistra

Narodni dom je tesno povezan z zavestjo slovenskega naroda in delovanjem generala Rudolfa Maistra. Preimenovanje dvorane je vsekakor izkaz slovenske naklonjenosti Maistrovi veličini.

Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra je eno izmed tistih društev, ki v Mariboru aktivno sodeluje na številnih področjih in nadaljuje poslanstvo zveze Maistrovih borcev ter kasnejše Zveze borcev, prostovoljcev za severno mejo. 

Društvena dejavnost pa je še danes prepoznana znotraj veteranskih organizacij, sorodnih društev, šol, Slovenske vojske in lokalnih skupnosti, predvsem Mestne občine Maribor.

Tako je društvo dalo pobudo, da generalu Maistru izkažemo spoštovanje in čast, še posebej v letu, ko slavimo generala Rudolfa Maistra kot domoljuba, umetnika, pesnika in zaslužnega za številne mejnike v Slovenski zgodovini, in sicer s preimenovanjem Velike dvorane Narodnega doma v Dvorano generala Maistra.

Proti koncu prve svetovne vojne, po akciji za majniško deklaracijo, s katero so Slovenci izrazili voljo živeti v drugačni državi, je v Narodnem domu zaplalo novo življenje. Ravno v tej častitljivi stavbi je bil 26. septembra 1918 osnovan Narodni svet za Štajersko.

V Narodnem domu so pod vodstvom majorja Rudolfa Maistra potekale priprave na vojaški prevzem oblasti v Mariboru in na Štajerskem. Narodni svet je v Narodnem domu 1. novembra 1918 povišal Rudolfa Maistra v generala, z nalogo, naj ubrani mesto in Slovensko Štajersko. 

General Maister je v dobrih treh tednih ustvaril slovensko vojsko več tisoč mož, ubranil mesto pred nemško zeleno gardo in zavaroval narodnostno mejo od Radgone do Velikovca.

General Rudolf Maister

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji