Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana UnionVilinsko mesto
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Back to the Beautiful / Nazaj k lepemu

Performativna instalacija

Narodni dom Maribor
Čet 8 NOV 19:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 5,00 - 6,00 EUR

Mednarodni projekt dveh umetniških kolektivov.

Mednarodni projekt dveh umetniških kolektivov, in sicer nemško-indijsko-ameriške naveze ter slovensko-avstrijske, ki se skozi različne prostorske konstelacije lotevata tem migracije, protestov ter moči in opolnomočenja.
Projekt bo uprizorjen v treh različnih prostorih Narodnega doma Maribor skozi katere bo publika potovala. 

Performativna instalacija Nazaj k lepemu (Drava) je preplet poetičnih in političnih video podob, interaktivnih srečanj z občinstvom in utrinkov živega performansa, ki črpa iz kontradiktorne motivike vode, meje in lepote. Občinstvo se premika skozi participatorno instalacijo, ki poleg besedilnih, vizualnih in performativnih elementov vključuje tudi neposreden stik z vodo – ritualno umivanje rok in stekleničenje vode iz reke.

Nazaj k lepemu (Drava) je tretja različica participatorno-performativne instalacije, ki je premiero doživela v Salzburgu leta 2017. Navdih za prvi projekt sta avtorci našli v neokrnjenem naravnem okolju reke Saalach, po kateri poteka meja s sosednjo Nemčijo, kar predstavlja potencialno območje mejnih napetosti. Leta 2018 sta ustvarili različico instalacije ob reki San Lorenzo, kjer se nahaja zadnja kitajska četrt v Santa Cruzu v Kaliforniji, ter z njo naslovili vprašanji zgodovinskih kitajskih migracij in ksenofobije v regiji. Za mariborsko predelavo instalacije sta avtorici zbrala podobje, vezano na obrežja reke Drave skozi čas, ki rezonira z raznolikimi podobami vodnih teles rek Saalach, San Lorenzo in Drave, ki jih avtorici povezujeta z lepoto, migracijami in/ali nacionalnimi mejami.

Druga performativna instalacija avtorjev Tomaža Simatovića in Tomaža Tomljanovića je nastala v okviru projekta »Nazaj k lepemu« kot refleksija na temo opolnomočenja v kontekstu demonstracij, protestov in množičnih plesnih ritualov, kot sta bila recimo plesna kuga v srednjem veku ali kultura rejva. Rezultat njunega sodelovanja so performativne in participatorne instalacije, ki temeljijo na konceptih del(ovanj)a in sodelovanja.
S pričujočim delom opozarjata na pomen sodelovanja kot strategije za opolnomočenje, obenem pa v kolaborativni kontekst vnašata zavedanje o pomenu in vrednosti lepote. Avtorja v središče svojega dela postavljata kodificirano besedilo, razstavljeno na zidu, ki ga udeleženci interaktivno-performativne instalacije s kombinacijo aktivnosti in refleksije strateško odkrivajo na predlagani »poti opolnomočenja«.

Predstava je del mednarodnega MAMO abonmaja

Cena vstopnic: 6,00 €; 5,00 € (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi in MAMO abonenti), za brezposelne vstop prost! 

Predstava traja 70 minut.

Spletna stran >>

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Avtorji in izvajalci:
Sandra Chatterjee,
Cynthia Ling Lee,
Post Natyam Collective,
Tomaž Simatovič,
Tomaž Tomaljanović

Partnerji in finančna podpora:
Szene Salzburg, Kuratieren in den szenischen Künsten, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Mesto München - oddelek za umetnost in kulturo, Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo RS 

Organizator: Društvo Nagib, Narodni dom Maribor

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Koncert Orkestrskega cikla

Nemški narodni mladinski orkester

Lothar Zagrosek, dirigent

20. januar ob 19.30, Dvorana Union