Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana UnionVilinsko mesto
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
Prireditve v času epidemijeVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Točka osi

Plesna predstava

Mali oder Narodnega doma
Sob 23 FEB 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice:

Trilogija Dinamike prostorov, 2016-2018

V okviru pred-festivalskih dogodkov Platforme sodobnega plesa 2019 – Platforma pred Platformo, v sodelovanju z Zimsko plesno šolo (JSKD), Zavodom MOJA KREACIJA Maribor, vabljeni na drugi dogodek v letošnjem letu. 
Platforma sodobnega plesa se v letu 2019 ukvarja s temo okušanja. 
V prvem sklopu v mesecu februarju predstavljamo domače ustvarjalce in okušamo ples, ki tokrat prikazuje dinamično izmenjavo med risbo in gibom. Gre za vprašanje odnosa telesa v gibanju do figuralike.
Platformo sodobnega plesa podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.

Točka osi je projekt, kjer je v ospredju proces nastajanja, vzpostavljanja odnosa pred končnim produktom. Zasnovan je kot spreminjajoče se okolje, v katerem biva telo. Vizualni in kinestetični proces sta osredotočena na linijo in relacije telesa do ustvarjanja pomena.
Izhodišče narisanih, projeciranih in izsekanih kiparskih tvorb so risbe iz serije Neverending (P. Maher, 2010, arhivsko črnilo na papirju), kjer se kiparsko telo oblikuje iz neprekinjene linije.
Navidezno gibanje linij in neenakomerno nagibanje teže okoli točke osi ter odmikanje od le-te izoblikuje volumen nakopičenega, izrisanega materiala.
Zdi se, da je risba gibljiva in vedno se spreminjajoča, kot telo performerja. Padanje je osnovno izhodišče gibanja, saj je vztrajanje prisotno v repeticiji nihanja telesa. Ples je postavljen v galerijski prostor, da lahko z gledalci deli isto ravnino.
Gibalna instalacija se med drugim ukvarja s pomenom pojma horizontalnosti, s katerim je Pollock osvobodil umetnost vezano na platno in spravil v pogon performersko zasnovano umetnost. Horizontalnost je, kot je zapisal Walter Benjamin, ravnina, ki vsebuje znake, vertikalnost pa je ravnina reprezentacije in vsebuje objekte.
Raziskovanje horizontalnosti znotraj preseka plesne in vizualne umetnosti srečamo tudi v nekaterih delih Trishe Brown, ki bodo referenčni material za delo.

Točka osi oživlja in posodablja vprašanje odnosa telesa v gibanju do figuralike, teme, pomena in njegovega pojavljanja v reprezentacijskem prostoru. Sooča se z vprašanji, kako ustvariti prostor, brez da bi označil teritorij, in ustvariti dogodek izven politike kolonializma.
Točka osi preči razmerje med ženskim in moškim principom, vztrajanjem in minevanjem.
Padajoče telo, v dialogu z gravitacijo upogiba linearno perspektivo, in s svojo konstantno akcijo ustvarja vizualno-kinetično, t.i. ugodje v nelagodju, ki ga pri gledalcu sproži občutek nihanja. 

Tina Valentan je plesalka in koreografinja, diplomantka SNDO (Amsterdam). Kot performerka sodeluje predvsem s Snježano Premuš, Milanom Tomašikom in Matejo Bučar, kot samostojna avtorica je nazadnje ustvarila solo Kalipso (produkcija Mesto žensk). Z JSKD sodeluje kot regijska selektorica plesnih skupin. Leta 2017 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko/performerko.

Polona Maher je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Bologni. Študijsko se je izpopolnjevala na Fakulteti za umetnost v Bristolu, Velika Britanija. Leta 2006 je prejela nagrado "Aletti" na umetniškem sejmu Art Verona. Njena dela se nahajajo v stalnih zbirkah Mestne galerije Palazzo Forti v Veroni, Umetnostne galerije Maribor, Factor banke in družbe Talum.

Vstopnine ni!

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Koncept: Tina Valentan, Polona Maher
Koreografija, ples: Tina Valentan

Oblikovanje prostora: Polona Maher
Dramaturgija: Barbara Novakovič Kolenc
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Oblikovanje zvoka: Gal Škrjanec Skaberne
Fotografija: Nada Žgank
Produkcija: Muzeum Ljubljana
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljana in Layerjeva hiša Kranj
V sodelovanju z: Narodnim domom Maribor
S finančno podporo MOL-Oddelek za kulturo.

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Poletni Art kamp in Pozor! Muzika na cesti

Poletni Art kamp vsako soboto in nedeljo; Pozor! Muzika na cesti - Grajski in Glavni trg