Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana UnionVilinsko mesto
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
Prireditve v času epidemijeVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Žive Agrež: Dolomiti mesto gradov

Slikarska razstava

Vodni stolp
Sre 15 APR 10:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice:

Razstava bo odprta do petka, 22. 5. 2020, ponedeljek - četrtek od 10.00 do22.00, petek, sobota od 10.00 do 24.00, nedelja od 10.00 do 14.00

O njenem osmem ciklu z naslovom DOLOMITI – MESTU GRADOV  je Anamarija Stibilj Šajn zapisala, da dela odražajo veličastno resničnost gora, slikarkino občudovanje in spoštovanje ter  globoko čutenje njihove unikatnosti, in strast, s katero jih je ustvarila ter z njo prevzela tudi gledalca. Živa Agrež ne slika le motivov, objektov svojega ustvarjalnega fokusa, ampak vselej v podobe vkomponira tudi občutke. Naravo poustvarja ob nenehnem procesu ponotranjenja in iskanja izvirne, za slikarko značilne interpretativne poti.

Njen pogled na Dolmite je poseben, predvsem pa oseben. Prežet je z energijo, z radostjo in s koncentracijo, s katero tehta in izbira prave poteze, ko hodi po poti osvajanja vrhov.

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Pri njeni slikarski poti in razvoju ji s svojim znanjem pomagajo akademski slikarji  mag. Nuša Lapajne in dr. Slađana Mitrović (Zasebna šola risanja in slikanja »likovni atelje«) ter  Janez Zalaznik,  Tone Rački in Miran Erič, katerih delavnice in tečaje obiskuje občasno.Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo  nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko.  Njene  slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše  z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja.  

Sama o sebi pripoveduje: »Ko slikam, poustvarjam svoje doživetje. Ustvarjanje je zame obsedenost z motivom, barvami, z vzdušjem, s svetlobo in seveda z predmetom mojega občudovanja.«  

Do konca leta 2017 je naslikala blizu tristo platen med katerimi izstopa sedem ciklov slik: Iz doline reke Krke (2010 do 2014), Svetloba in barve Toskane (2011 do 2015), Istra-ostanki časa (2014,  2015), Zgodbe valov (2014,  2015,  Rapsodija v belem (2014 do 2016), Srečni šopki ( od 2016, 2017) in Čar Provanse (2017…).

Prvič je skupinsko razstavljala leta 2008. Leta 2011 je imela prvo samostojno razstavo. Do konca leta 2017  je sodelovala na 36. skupinskih razstavah in postavila 63 samostojnih razstav v galerijah, v knjižnicah  in v  kulturnih domovih v Ljubljani in drugih slovenskih mestih.    

Vstopnine ni!

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Spoštovani,

sporočamo vam, da zaradi trenutnih razmer do nadaljnjega odpovedujemo vse prireditve Narodnega doma Maribor.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje,

Narodni dom Maribor