Kulturni dnevnik 2013/14
1. krog: OBISK USTANOV IN OGLED ZBIRK
Pošlji prijatelju

Kulturni dnevnik

torek, 12. 11. 2013, ob 10:00,
Umetnostna galerija Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Pionirska knjižnica Rotovž, knjigarna Založbe Litera, za red ZELENI RED
torek, 19. 11. 2013, ob 11:00,
Umetnostna galerija Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Pionirska knjižnica Rotovž, knjigarna Založbe Litera, za red RUMENI REDV Umetnostni galeriji Maribor si bomo ogledali razstavo MI, VI, ONI, Fragmenti alternativnih praks 80-ih v Mariboru  in pri tem spoznavali raznolike načine umetniškega izražanja kot možnosti medsebojnega sporazumevanja. Vodstvo po razstavi bo popestreno z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin. Vodstvo in ustvarjalnico bodo vodili Brigita Strnad, višja kustosinja UGM, Irena Pamič, pedagoginja UGM in študenti likovne umetnosti.

V Pokrajinskem muzeju Maribor si bomo ogledali stalno razstavo Med bliščem in bedo srednjega veka ter zbirko kositrnih figur. Razstava je na ogled v bastiji (grajski loži) mariborskega gradu, kjer bomo spoznali življenje in tegobe v srednjeveškem Mariboru, se sprehodili med predmeti, maketami, vojački, orožji in se podrobneje seznanili z življenjem meščanov, ki so jih ogrožala obleganja sovražnikov. Skozi razstavo nas bo vodil kustos Drago Oman. Na delavnici si bomo izdelali replike vojačkov in njihovega orožja.

Ob izvrstnem pripovedovanju zgodb in pravljic vas bodo knjižničarke in knjižničarji Pionirske knjižnice Rotovž popeljali v svet mladinske književnosti. Skupaj se boste sprehodili po pokrajinah literarne ustvarjalnosti. Spoznali boste prostore in delovanje Pionirske knjižnice Rotovž ter ostalih enot Mariborske knjižnice.

V prostorih Založbe Litera boste izvedeli več o nastanku knjige, vsak pa bo napisal in ilustriral tudi akrostih. Kaj sploh je akrostih? To in še več boste izvedeli v Literini knjigarni. Skozi knjigarno in delavnice vas bo popeljala Simona Kopinšek.