Kulturni dnevnik 2013/14
3. krog: OBISK USTANOV IN OGLED ZBIRK
Pošlji prijatelju

Kulturni dnevnik

četrtek, 15. 05. 2014, ob 10:00,
Zavod za varstvo kulturne dediščine, UGM, Muzej NO, za red MODRI RED
četrtek, 22. 05. 2014, ob 11:00,
Zavod za varstvo kulturne dediščine, UGM, Muzej NO, za red RDEČI RED
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor je s projektom »Spoznaj, varuj, ohrani« naredil korak naprej pri vključevanju dediščinske vzgoje v proces šolanja in v vsakdanje življenje. Zastavljeni cilji so neposredno povezani z izhodiščem, da kar znamo prepoznati in videti, tudi cenimo in spoštujemo ter ohranjamo in varujemo. Oblikujemo pozitiven odnos do dediščine, razvijamo specifične estetske kvalitete in soustvarjamo kulturno sedanjost ter bodočnost.
Spoznali boste delo, cilje zavoda in paleto različnih strokovnjakov: arheolog, restavrator, umetnostni zgodovinar, etnolog, zgodovinar, arhitekt, ki so vsi v službi kulturne dediščine. Program sta za Kulturni dnevnik prilagodili Milena Antonić in Vlasta Čobal Sedmak.
V delavnicah, ki jih izvajamo v Narodnem domu Maribor se bomo preizkusili v oblikovanju replik.

V Umetnostni galeriji Maribor se boste na tokratnem vodstvu sprehodili skozi postavitev del iz zbirke UGM, spoznavali različne medije in tehnike ter predhodne kot tudi sodobne umetniške tokove v Sloveniji. Vodstvo po razstavi bo popestreno z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin.
Vodstvo in ustvarjalnico bodo vodili Brigita Strnad, višja kustosinja UGM in študenti likovne umetnosti.

Muzej narodne osvoboditve Maribor je pred dvema letoma v hrambo prevzel zbirko Mariborske livarne Maribor in postavil razstavo, ki bo te dni še posebej aktualna. K sodelovanju so povabili Pokrajinski arhiv Maribor. Projekt so nadgradili z zbiranjem muzejskega in arhivskega gradiva, povezanega z Mariborsko livarno Maribor, ki so ga posamezniki še hranili doma. Industrijska dediščina je zadnja leta v svetovnem merilu vedno bolj pomembna, saj se časi spreminjajo in ta del naše preteklosti izginja. V Muzeju NO so za vas pripravili strokovno vodstvo po razstavi Livarna Maribor (občasna razstava), kjer bo predstavljeno življenje delavcev.
Na delavnicah pa se boste sami preizkusili v oblikovanju z litimi polizdelki.