Kulturni dnevnik 2013/14
3. krog: OBISK USTANOV IN OGLED ZBIRK
Pošlji prijatelju

Kulturni dnevnik

torek, 8. 04. 2014, ob 10:00,
Pionirska knjižnica Rotovž in knjigarna Založbe Litera, Umetnostna galerija Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, za red ZELENI RED
torek, 15. 04. 2014, ob 11:00,
Pionirska knjižnica Rotovž in knjigarna Založbe Litera, Umetnostna galerija Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, za red RUMENI RED
Ob izvrstnem pripovedovanju zgodb in pravljic vas bodo knjižničarke in knjižničarji Pionirske knjižnice Rotovž popeljali v svet mladinske književnosti. Skupaj se boste sprehodili po pokrajinah literarne ustvarjalnosti. Spoznali boste prostore in delovanje Pionirske knjižnice Rotovž ter ostalih enot Mariborske knjižnice.

V prostorih Založbe Litera boste izvedeli več o nastanku knjige, vsak pa bo napisal in ilustriral tudi akrostih. Kaj sploh je akrostih, boste izvedeli v Literini knjigarni. Skozi knjigarno in delavnice vas bo popeljala Simona Kopinšek. 

V Umetnostni galeriji Maribor se boste na tokratnem vodstvu sprehodili skozi postavitev del iz zbirke UGM, spoznavali različne medije in tehnike ter predhodne kot tudi sodobne umetniške tokove v Sloveniji. Vodstvo po razstavi bo popestreno z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin.
Vodstvo in ustvarjalnico bodo vodili Brigita Strnad, višja kustosinja UGM in študenti likovne umetnosti.

V Pokrajinskem muzeju Maribor si bomo ogledali stalno razstavo Med bliščem in bedo srednjega veka ter zbirko kositrnih figur . Razstava je na ogled v bastiji mariborskega gradu, kjer bomo spoznali življenje in tegobe v srednjeveškem Mariboru, se sprehodili med predmeti, maketami, vojački, orožji in se podrobneje seznanili s življenjem meščanov, ki so jih pestila obleganja sovražnikov. Skozi razstavo nas bo vodil kustos Drago Oman. Na delavnici si bomo izdelali replike vojačkov in njihovega orožja.