Orkestrski cikel 2014/2015
ANGLEŠKI KOMORNI ORKESTER
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

5. koncert Orkestrskega cikla

petek, 24. 04. 2015, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Julian Rachlin, violina


 Koncertni list

Spored

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Figaro
Felix Mendelssohn Bartholdy: Koncert za violino in orkester v e-molu, op. 64
Felix Mendelssohn Bartholdy: Simfonija št. 4 v A-duru, op. 90, »Italijanska«
 

Angleški komorni orkester sodi med mednarodno najbolj prepoznavne britanske glasbene glasnike, z več kot 800 posnetki je eden najpogosteje posnetih orkestrov na svetu, seznam držav, v katerih je gostoval, pa je med najdaljšimi na svetu. Bleščeča zgodba se je začela v času, ko je bil pokrovitelj orkestra Benjamin Britten, ki je ključno vplival na glasbeni profil zasedbe, medtem ko je pozneje delovanje orkestra pomembno zaznamoval zlasti pianist in dirigent Daniel Barenboim. Razen s svojo izjemno koncertno dejavnostjo se je Angleški komorni orkester uveljavil tudi kot izvrsten izvajalec filmske glasbe in se je v zgodovino zapisal s posnetki nagrajene glasbe Daria Marianellija za filma Pokora in Prevzetnost in pristranost ter z izvedbami glasbe za nekaj filmov o Jamesu Bondu.

K nam prihaja v družbi enega najaktivnejših in vsestranskih violinistov našega časa, Juliana Rachlina. Glasbenik, ki je zelo zgodaj zaslovel kot violinist, danes slovi tudi kot violist in dirigent ter neutrudni snovalec svežih glasbenih projektov. Rachlin, rojen v Litvi, je glasbenik, ki se ne zadovoljuje zgolj z muziciranjem z vrhunskimi orkestri, temveč si pot tlakuje sam, denimo s festivalom »Julian in prijatelji«, ki ga organizira v Dubrovniku in na katerem s svojimi glasbenimi prijatelji prireja po lastni meri ukrojene glasbene večere. Leta 2012 je Rachlin počastil obletnico slovitega poljskega skladatelja Krzysztofa Pendereckega in se s tem podal tudi v sodobne glasbene tokove.

Na koncertu v Mariboru se bodo glasbeniki vrnili h koreninam, h klasičnemu repertoarju z deli Mozarta in Mendelssohna, ki v pravih rokah oživljajo genialno lahkotnost njunega neponovljivega glasbenega izraza.

http://www.englishchamberorchestra.co.uk/
Generalni pokrovitelj Orkestrskega cikla
Julian Rachlin - foto Julia Wesely
Angleški komorni orkester