Orkestrski cikel 2011/2012
ANIMA ETERNA BRUGGE
Cena vstopnice
20,00 €
Pošlji prijatelju

1. koncert »Orkestrskega cikla«

sobota, 15. 10. 2011, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor

Dirigent: Jos van Immerseel
Solist: Pascal Amoyel, klavir


Koncertni list

Spored:
Richard Wagner: Siegfriedova idila za mali orkester, WWV 103
Franz Liszt: Koncert za klavir in orkester št. 2 v A-duru, S 125
Franz Liszt: Od zibelke do groba, S 107
Richard Wagner: Predigra k 3. dejanju opere Lohengrin, WWV 75         
Franz Liszt: Preludiji, S 97


Orkester Anima Eterna iz Brugga je leta 1987 ustanovil dirigent Jos van Immerseel, ki so ga navdahnila gibanja za izvajanje glasbe na zgodovinsko avtentičen način. Glasbeniki orkestra se pri tem ne omejujejo, kakor je to značilno za večino sorodnih ansamblov, zgolj na glasbo starejših obdobij, temveč jih zanima, kako je izvorno zvenela široka pahljača glasbe od Monteverdija do Gershwina. Na podlagi zgodovinskega študija in s pomočjo inačic glasbil, za katere so pisali skladatelji, Anima Eterna v novi luči odkriva skladbe, za katere smo verjeli, da jih že docela poznamo.

Še posebej orkester zbuja pozornost z izvedbami del 19. stoletja. Za posnetek Berliozove Fantastične simfonije je prejel ugledno nagrado echo za najboljšo simfonično izvedbo leta 2010. Pred gostovanjem v Mariboru bo orkester nastopil tudi na uglednem Berlinskem festivalu.

Naš koncert bo v znamenju dveh velikih inovatorjev 19. stoletja, Franza Liszta in Richarda Wagnerja, ki ju je družilo tako tesno prijateljstvo kot skupna vizija o glasbenem napredku. Poleg Wagnerjevih del, ki zrcalita sveta oper Lohengrin in Siegfried, bomo slišali še simfonični pesnitvi pionirja te glasbene oblike, F. Liszta, in njegov Drugi klavirski koncert, ki bo zazvenel na glasbilu iz skladateljevega časa, klavirju uglednega pariškega izdelovalca Erarda iz leta 1886.
Generalni pokrovitelj Orkestrskega cikla

Koproducent cikla