Komorni cikel 2014/2015
BAIBA SKRIDE, violina, DANIEL MÜLLER-SCHOTT, violončelo, XAVIER DE MAISTRE, harfa
Cena vstopnice
8,00 - 14,00 €
Pošlji prijatelju

3. koncert Komornega cikla

torek, 17. 03. 2015, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor, za red KOMORNI CIKEL in IZVEN Koncertni list

Spored

Jacques Ibert: Trio za violino, violončelo in harfo
Maurice Ravel: Sonata za violino in violončelo v C-duru, »V spomin Claudu Debussyju«
Gabriel Fauré: Impromptu v Des-duru, op. 86, za harfo solo
Henriette Renié: Trio za violino, violončelo in harfo

Trio iz druge polovice našega komornoglasbenega dela sezone zaznamuje prava zvezdniška zasedba. Nemški violončelist Daniel Müller-Schott, latvijska violinistka Baiba Skride in francoski harfist Xavier de Maistre, ki je leta 2014 požel velike simpatije s svojim prvim koncertom v Mariboru, tvorijo vrh sodobne klasičnoglasbene poustvarjalnosti v mednarodnem merilu in s svojimi interpretacijami postavljajo nova merila za razumevanje tako glasbe klasičnega repertoarja kot tudi žive sodobne glasbene ustvarjalnosti in potencialov glasbil, ki jih igrajo. Glasbenike bo leta 2015 združila želja po podoživetju glasbenega sveta francoskih mojstrov iz prve polovice 20. stoletja, v katerem pomembno vlogo pogosto prevzame harfa, kar je nasploh značilno za francosko glasbo.

Spored bo odprl Trio, pozno Ibertovo delo, ki ga v večjem delu preveva nostalgično razpoloženje in ki ga je Ibert tik pred koncem druge svetovne vojne in gorja, ki ga je ta prinesla njegovi družini, posvetil hčerki harfistki. Sledilo bo asketsko delo Mauricea Ravela, ki je, podobno kot nekateri drugi vidni skladatelji njegovega časa, z njim prispeval svoj delež v spomin leta 1918 preminulega Clauda Debussyja. Iz značilnega pariškega harfističnega akademskega kroga sta izrasli deli Faureja – njegov Impromptu je še danes ena najbolj priljubljenih skladb harfistov – in Henriette Renie, izjemno vplivne, a žal pogosto zatirane harfistke in skladateljice, ki je pomembno prispevala k razvoju tehnik igranja na harfo in k izraznosti tega glasbila. 

http://www.kdschmid.de/artistdetail/items/baiba-skride.html •http://www.kdschmid.de/artistdetail/items/daniel-mueller-schott.html • http://www.kdschmid.de/artistdetail/items/xavier-de-maistre.html
 Baiba Skride - foto Marco Borggreve
Daniel Müller-Schott - foto Uwe Arens
Xavier de Maistre - foto Felix Broede za Sony Classical