Ostale prireditve 2014/2015
BALET UPORA
Cena vstopnice
5,00 - 6,00 €
Pošlji prijatelju

Predstava sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

sobota, 21. 02. 2015, ob 20:00,
Mali oder Narodnega doma, za IZVEN

Leja Jurišić, Petra Veber

Koncept: Leja Jurišić, Petra Veber; koreografija in izvedba: Leja Jurišić; scenografija in luč: Petra Veber; glasba: George Antheil’s Ballet Mécanique (1924): rearanžma Maurice Peress, Nimbus Records (1992); tehnični vodja: Borut Cajnko; producent: Žiga Predan
Produkcija: Pekinpah / Kink Kong; koprodukcija: Tanzquartier Wien, Hellerau Dresden, Dansens hus Stockholm, Kino Šiška; podpora: Ministrstvo za kulturo RS


Predstava  bo uprizorjena v sodelovanju s 30. Zimsko plesno šolo (JSKD). Predstava je nastala s finančno podporo kulturnega programa Evropske skupnosti v okviru projekta Modul-dance.

Leja Jurišić in Petra Veber bosta v predstavi Balet upora predstavili lastno interpretacijo evropske unije v turbulentnih časih gospodarske, politične in družbene krize. 
Umetnost je že od nekdaj odgovor na povratne ali zatrte nezavedne elemente na individualni ali družbeni ravni. Vsaka kriza bi nas morala opominjati, kako pomembno je premišljevati o prihodnosti. Kriza je skoraj vedno rezultat minulih spodletelih poskusov, da bi se soočili z nastajajočim problemom ali predvideli najverjetnejšo možnost. Za nazaj pogosto ugotavljamo, da bi bilo krizo mogoče v celoti preprečiti, vendar moramo to pokazati znova in znova in znova.
(Leja Jurišić, Petra Veber, Julia Kristeva)

Dela Leje Jurišić so bila prikazana na U3 – trienale slovenske sodobne umetnosti, festivalu Mladi levi, festivalu Mesto žensk, platformi Gibanica, festivalu Hellerau v Dresdnu, festivalu Spectrum v Beljaku, festivalu Scores II v Tanzquartier Dunaj, Les Subsistances v Lyonu, ]performance space[ v Londonu in Online bienalu v New Yorku. 

Petra Veber je priznana avtorica in scenografinja ter prejemnica številnih domačih in mednarodnih nagrad. Je soustanoviteljica E.P.I. centra skupaj s Sebastijanom Horvatom in Natašo Matjašec. 

Predstava je del programa Nagib na oder.
»Nagib na oder«
predstavlja prvi poskus kontinuiranega programa oz 1. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru. Do junija 2015 si bo možno enkrat mesečno ogledati predstave sodobnih umetniških praks iz Slovenije in tujine. S tem drugo največje mesto postavljamo ob bok ostalim urbanim mestom, ki jih zanima refleksija sodobne družbe skozi prizmo umetnosti, ki se dogaja »tukaj in zdaj«. 

http://www.nagib.si/Foto: Petra Veber