Koncerti za izven 2013/2014
BALKANIKA
Cena vstopnice
15,00 €
Pošlji prijatelju

Festival Attacca: Carmina Slovenica v živo v Balkan etnoimprovizacijah

sreda, 7. 05. 2014, ob 19:30,
Velika dvorana Narodnega doma, za IZVEN

Avtorica projekta in dirigentka Karmina Šilec
Carmina Slovenica
Vasko Atanasovski, pihala
Janez Dovč, harmonika
Nino Mureškič, Tadej Furlan, Andrej Hrvatin, Damir Mazrek, tolkala
Goran Krmac, tuba
Zvezdana Novaković, solo vokal


Balkanska glasba je zapeljivka in poslušalca težko pusti ravnodušnega. Balkanika se zato človeka ne le dotakne, temveč ga močno objame. Telo se odzove - morda z nasmehom ali s pozibavanjem v ritmu. Je temperamentna, bistra, erotična, pogumna in širokega duha. Ljubimo jo in ona nam vrača močna čustva.
Človeški glas, povzdignjen v pesem, je mnogo bolj zgovoren kot v govoru. Izhajajoč iz tega globokega spoznanja, uvrščajo ljudstva z Balkana umetnost petja v sam vrh umetniškega izražanja. Njihov genij na tem področju – plod tisočletne zgodbe o solzah in trpljenju – se hrani iz teh korenin in vstopa v drug svet – Bizanc. Tisočletna tradicija balkanskih pesmi je opevala preizkušnje zgodovine, prepojene s krvjo, sledeč nočni mori petih stoletij pod otomanskim jarmom. S tem je bila ta vokalna umetnost, edino svobodno izražanje, dostopno ljudem z Balkana, zaznamovana skozi stoletja. 
Na začetku monodične, nato nenavadno diafonične, so te pesmi razvijale svojo lastno polifonijo, ki se je v 20. stoletju srečala z zahodno harmonijo. Nekaj let po vzponu t. i. world music in komercializaciji eksotične dediščine Irske, Skandinavije, Afrike, Daljnega vzhoda in vse Latinske Amerike, na čelu s Kubo, na izbirčnem zahodnem trgu se tudi na tleh južne Evrope vse bolj uveljavlja izvajanje starodavne ljudske glasbene tradicije, ki sublimira glasbene vplive celotnega območja.
Tako ta čudoviti spoj ponujamo današnjim ljubiteljem glasbe: v njem se prepletajo elementi pravljičnega arhaizma, bizantinske liturgije, ljudske pesmi, junaških epov, žalostink … Vse skupaj pa je zlito v resnične dragulje.

In kot dodatek k prejšnjim, neslišanim melodijam, ritmičnim in harmoničnim užitkom, še nekaj več: timbre! – zveneče barve, značilne za pevsko tehniko odprtih glasov, brez vibrata.

Vstopnice so naprodaj na blagajni Narodnega doma Mariborvsak delavnik od 10.00 do 17.00, v soboto od 9.00 do 12.00 in uro pred koncertom. 

Dodatne informacije: carmina.slovenica(at)guest.arnes.si in telefonski številki +386 02 25 12 215.