Orkestrski cikel 2014/2015
CAMERATA SALZBURG
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

1. koncert Orkestrskega cikla

četrtek, 13. 11. 2014, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Sir Roger Norrington, dirigent


 Koncertni list

Spored
Benjamin Britten: Preprosta simfonija, op. 4
Joseph Haydn: Simfonija št. 22 v Es-duru, Hob. I:22, »Filozof«
***
Edward Elgar: Serenada za godala v e-molu, op. 20
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 8 v F-duru, op. 93


Leta 2012 je ob 60. obletnici orkestra salzburški časopis strnil vtise o Camerati Salzburg in sklenil, da gre za skupino glasbenikov, ki so »polni revolucionarne energije in utopičnega potenciala, brezkompromisno individualni, drzni in moderni – a ob tem vedno tudi klasično

dosledni«. V desetletjih svojega delovanja so se glasbeniki, ki so se izmenjavali za pultom v orkestru, zagnano lotevali najrazličnejše glasbe. K temu so jih spodbujali tudi vplivni vodje, kot so ustanovitelj Bernhard Paumgartner, Antonio Janigro, nato Geza Anda, Sandor Vegh, sir Roger Norrington, Andras Schiff in Leonidas Kavakos, ter številni izjemni gostujoči glasbeniki. Camerata z enako resnostjo izvaja tako priredbe komorne glasbe, v kateri se vsak član osebno še posebno angažira, kot tudi Mozartove opere, simfonije 19. in 20. stoletja ter sodobno glasbo v razširjenih zasedbah.

Poseben pečat je dal Camerati sir Roger Norrington, ki v letu 2014 praznuje osemdesetletnico. Norrington, eden najpomembnejših pionirjev raziskovanja izvirnih načinov izvajanja starejše glasbe, je Camerato Salzburg vodil v letih 1997–2006 ter v intenzivnem sodelovanju glasbenikom vlil globoko razumevanje in čut za zgodovinsko ustrezne izvedbe. O vitalnosti dirigenta in tesnega salzburškega glasbenega partnerstva bo zagotovo pričal tudi naš jesenski koncert, ki z izbranim sporedom povezuje značilna glasbena svetova Avstrije in Anglije.

www.camerata.at 
Generalni pokrovitelj Orkestrskega cikla
Sir Roger Norrington
Camerata Salzburg - foto A. Hechenberger