Jazz v Narodnem domu 2016/2017
DIGITAL PRIMITIVES (USA)
Cena vstopnice
8,00-10,00 €
Pošlji prijatelju

Jazz v Narodnem domu

sobota, 25. 02. 2017, ob 20:30,
Mali oder Narodnega doma, za IZVEN

Cooper-Moore, diddly bow, ustni lok, banjo, flavte, vokal
Assif Tsahar, saksofoni, m'bira
Chad Taylor, bobni, tolkala, m'bira


Glasba tria Digital Primitives prihaja iz srčike ZDA – je »Americana« v najširšem smislu, sestavljena iz protestniških songov, ponarejenega bluesa, ekstatičnega jazza in balad ter tako s svojimi doslej »neizpovedanimi zgodbami« odraža realnost današnjega časa. Pesmi imajo globino in »soul«, v njih je prisotna tradicija od Afrike do sodobne Amerike, s prizvoki judovske in vzhodno-evropske melodike. 

Zvok saksofona Assifa Tsaharja je nenavadno bogat, cvetoč, mestoma kričav in kot tak nadgradnja največjih: Sonnyja Rollinsa, Johna Coltranea in Alberta Aylerja. Na trenutke vsebuje tako spevne melodije, da se sprašujemo, kako se jih nihče ni domislil že prej.  Cooper-Moore je bil sprva aktiven kot jazzovski pianist (David S. Ware, William Parker), kasneje pa predvsem kot glasbeni performer in izumitelj edinstvenih inštrumentov, izmed katerih določeni zvenijo kot basovska in ritmična kitara obenem. Bobnar Chad Taylor je eno bolj iskanih imen na čikaški jazzovski sceni. Srečujemo ga v zasedbah Marca Ribota, Chicago Underground Dua, Petra Brotzmanna in številnih drugih. 

Glasba tria Digital Primitives se izmika kategorijam in opisu, kar je ena njenih največjih odlik. Opisovali so jo mnogi, precej natačen pa je naslednji zapis: »It funks, it blueses, it jazzes, it weeps,  it crazies and it mads, it hollers, it stomps, it shouts, it screams. It souls, it rants, it explodes, it suprises, it sings, it trances, it dances.«

https://digitalprimitives.bandcamp.com/releases
Radio Si