Koncerti za izven 2017/2018
DOBRODELNI KONCERT SIMFONIČNEGA ORKESTRA SNG MARIBOR
Cena vstopnice
15,00 €
Pošlji prijatelju

Dobrodelni gala koncert

sreda, 18. 10. 2017, ob 19:30,
Dvorana Union, za IZVEN

Simfonični orkester SNG Maribor
Solist, hornist Jernej Cigler
Dirigentka, Živa Ploj Peršuh

Organizator: Soroptimist International, Humanitarni Soroptimist klub Maribor


Spored:
P. I. Čajkovski: Poloneza iz opere Evgenij Onjegin
P. I. Čajkovski: Suita št. 4, op. 61 »Mozartiana«
• Gigue
• Menuet
• Preghiera (Molitev)
• Tema z variacijami
W. A. Mozart: Koncert za rog in orkester št. 4 v Es-duru, KV 495 
• Allegro
• Romanca
• Rondo
P. I. Čajkovski: Romeo in Julija, Fantazija – Uvertura

Zbrana sredstva bodo namenjena mladim glasbenim talentom. 

Hornist Jernej Cigler

Jernej Cigler je s šestimi leti začel svojo glasbeno pot na Gasbeni šoli Krško, najprej pod mentorstvom profesorja Matjaža Kaučiča, kasneje pa s profesorjem Dragom Gradiškom. V času šolanja na glasbeni šoli se je dvakrat udeležil tekmovanja TEMSIG v kategoriji rog, prvič z doseženim drugim mestom v državi, drugič pa s prvim mestom in prejetimi 100 točkami.  Dvakrat se je preizkusil tudi na tekmovanju v italijanskem Povolettu in enkrat prejel posebno nagrado za zvok in muzikalnost. Glasbeno izobraževanje je nato nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Borisu Dvoršaku. 
Tekom štirih let je dosegel prvo mesto na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, v prvem letniku drugo mesto, letos pa prvo mesto in 100 točk na TEMSIG-u. V četrtem letniku je prav tako nastopil kot solist s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor. Svoje znanje dodatno izpopolnjuje na seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so Boštjan Lipovšek, Radovan Vlatković, Christian Lampert in Johannes Hinterholzer. Slednji je sedaj njegov novi mentor na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. 

Dirigentka Živa Ploj Peršuh sodeluje z vsemi slovenskimi simfoničnimi orkestri, redno pa gostuje tudi na mednarodnih koncertnih odrih. Sodeluje s svetovno priznanimi umetniki, kot so Branimir Slokar, Gregory Ahss, Konstantin Pfiz in drugi. Z Mednarodnim orkestrom Ljubljana je koncertirala v Italiji, Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji. Spodbuja izvajanje različnih programov od baroka do sodobne glasbe. Redno sodeluje s slovenskimi skladatelji in jih spodbuja k ustvarjanju. Intenzivno se ukvarja z izobraževanjem otrok in mladostnikov. Je umetniška vodja Akademije Branimir Slokar. 
V zadnjih letih redno sodeluje s Slovenskim narodnim gledališčem Opero in baletom v Ljubljani, kjer je dirigirala Straussovo opero Saloma, balet Labodje jezero, s katerim je gostovala v tržaškem Teatru Verdi, baleta Meso srca in Kaktusi ter nazadnje Verdijevo opero Otello v Cankarjevem domu. Trenutno deluje v operi v Ljubljani, kjer pripravlja nove projekte. 

Soroptimist International je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk, ki delujejo na področju izboljšanja človekovih pravic in položaja žensk. Združuje več kot 100.000 članic v 130 državah po vsem svetu.
Slovenske soroptimistke letos praznujejo 24 let, s svojim delovanjem pa želijo še naprej finančno in materialno podpirati mlade nadarjene umetnike, pomagati posameznicam in družinam v stiski ter otrokom in starejšim s posebnimi potrebami. Jernej Cigler
Živa Ploj Peršuh
Simfonični orkester SNG Maribor (foto: D. Švarc)