Cikel za mlade Furioso 2011/2012
Društvo Delavnica: IDILA
Cena vstopnice
5,00 €
Pošlji prijatelju

3. koncert »Cikla za mlade«

četrtek, 19. 01. 2012, ob 18:00,
Dvorana Union Maribor, za red FURIOSO 1
četrtek, 26. 01. 2012, ob 18:00,
Dvorana Union Maribor, za red FURIOSO 2

Ansambel Festine
Dirigentka: Živa Ploj Peršuh


Spored:
Richard Wagner: Siegfriedova idila, simfonična pesnitev
Richard Strauss / Franz Hasenöhrl: Till Eulenspiegel tokrat drugače!


Richard Wagner in Richard Strauss spadata med velike skladatelje glasbene zgodovine, katerih priimka še danes zbujata veliko spoštovanje med snovalci in ljubitelji klasične glasbe.

Siegfriedova idila je nastala kot romantično rojstnodnevno darilo Wagnerjevi ženi Cosimi. Skladatelj je skladbo za to priložnost napisal ter vadil na skrivaj, izvedena pa je bila na božično jutro leta 1870 na stopicah vile v Lucernu v Švici, kjer je stanovala skladateljeva družina z novorojenim fantkom Siegfriedom. Glasba je prežeta z ljubeznijo in predanostjo. Skladbo je želel Wagner zadržati zase, vendar jo je pozneje vendarle prodal založniku in na novo orkestriral, da bi se čim bolje prodajala.

Skladba Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, ki jo je spisal Strauss, predstavlja glasbeni portret ljudskega junaka s severa, šaljivca Tilla Eulenspiegla (slovenska različica je Pavliha). Glasba opisuje Eulenspieglove vragolije in norčije, ki jih zganja tako dolgo, dokler ga oblasti ne ujamejo in kaznujejo z obešenjem. Eulenspiegel poskuša prelisičiti rablja, vendar je ta neizprosen in zategne vrv. Sledi presenetljiv zaključek.

(za reda Furioso 1 in Furioso 2)
AquaSystems