Festival Maribor 2016
Festival Maribor 2016: NEBEŠKO ŽIVLJENJE
Cena vstopnice
20,00 €
Pošlji prijatelju

petek, 9. 09. 2016, ob 19:30,
Dvorana Union, za IZVEN

Komorni ansambel Festivala Maribor 2016
Dirigent - tbc
Kvintet Slowind
Nika Gorič, sopran


 Program Festivala Maribor

Festival Maribor, posvečen vrhunski klasični glasbi, bosta letos navdihovala otroški duh in radovednost!
Festival Maribor, ki bo domačo poletno festivalsko sezono zaključil med torkom, 6. septembrom in soboto, 17. septembrom 2016, je letos navdihnil 
otrok.
Otrok, otroški in otročji je vse tisto, kar je razigrano, drzno in radovedno, ter nenazadnje tudi majhno, a obenem odprto za novo in pustolovščine. V zakladnici glasbenih del pa najdemo mnogo skladb, ki so napisane za otroke ali pa so se poskušale vživeti v njegovo dušo in svet. 

V središču letošnjega Festivala Maribor bo prav poseben koncert z zasedbo Komornega ansambla Festivala Maribor 2016, ki bo sestavljen predvsem iz vrst vodilnih slovenskih orkestrskih in komornih glasbenikov ter solistov — članov orkestra Slovenske filharmonije, godalnega kvarteta Dissonance in pihalnega kvinteta Slowind, ter s solistko, na mednarodni glasbeni sceni vedno bolj iskano mlado mariborsko sopranistko Niko Gorič.
Glasbeniki so se ob tej priliki združili predvsem, da bi nam podali uvid v to, kako je Mahler skozi oči otroka pogledal na nebeško življenje in vsa njegova veselja. Njegova Četrta simfonija namreč govori prav o tem in nam hkrati posreduje skladateljev idealistični svetovni nazor, pri katerem čistost (otroškega) srca in medčloveška ljubezen, pa ne zgolj ta, temveč celo ljubezen do vseh stvorov sveta (zaradi tega je bil Mahler svojčas tudi vegetarijanec), pomenijo najvišje vrednote. Simfonijo bomo slišali v priredbi za komorni orkester Erwina Steina, ki je nastala v ekskluzivnem krožku Schönbergovega Društva za zasebne glasbene izvedbe. Cilj društva je bil čim bolj nazorno predstaviti sodobna dela zainteresiranem občinstvu in v ta namen so nastale tudi zanimive priredbe simfoničnih skladb, ki tako razkrivajo tudi presenetljive prikrite plasti prirejenih del. Ena najbolj uspelih je vsekakor Steinova priredba Mahlerjeve Četrte simfonije, ki jo bomo na Festivalu Maribor slišali v skrbno pripravljeni in zgodovinsko ustrezni izvedbi našega Komornega ansambla.

Ob tem bomo glasbenike lahko slišali tudi v različnih komornih skupinah: pihalni kvintet Slowind ter duo specialistov za zgodovinske izvajalske prakse na inštrumentih s tipkami, našega Tomaža Sevška in armenskega pianista Mikajela Baljana.

Komorni ansambel Festivala Maribor 2016
Janez Podlesek, violina; Matjaž Porovne, violina; Oliver Dizdarević Škrabar, viola; Klemen Hvala, violončelo; Petar Brčarević, kontrabas; Matej Šarc, oboa; Aleš Kacjan, flavta; Jurij Jenko, klarinet; Barbara Kresnik, tolkala; Matevž Bajde, tolkala; Tomaž Sevšek Šramel, harmonij; Mikajel Baljan, klavir

PRODAJA VSTOPNIC 
Na spletni strani Festivala Maribor in v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor ter uro pred začetkom na prizorišču koncerta. 
Posebne ugodnosti veljajo za invalidne osebe, brezposelne ter mlade!

Festival Maribor 2016, 6.–17. september 2016
Prepustite se otroški radovednosti in raziščite celoten program festivala na www.festivalmaribor.si!

Facebook ● Blog ● Twitter ● Instagram ● YoutubeNika Gorič (foto Gaja L. Kutnjak)
Nika Gorič (foto Gaja L. Kutnjak)
Komorni ansambel Festivala Maribor (foto Dejan Bulut)
Slowind (foto arhiv skupine)