Festival Maribor 2016
Festival Maribor 2016: PRAVLJICE
Cena vstopnice
20,00 €
Pošlji prijatelju

četrtek, 8. 09. 2016, ob 19:30,
Dvorana Union, za IZVEN

Pihalni kvintet Calefax
Oliver Boekhoorn (oboa), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saksofon), Jelte Althuis (basovski klarinet) in Alban Wesly (fagot)


 Program Festivala Maribor

Festival Maribor, posvečen vrhunski klasični glasbi, bosta letos navdihovala otroški duh in radovednost!

Festival Maribor, ki bo domačo poletno festivalsko sezono zaključil med torkom, 6. septembrom in soboto, 17. septembrom 2016, je letos navdihnil 
otrok.
Otrok, otroški in otročji je vse tisto, kar je razigrano, drzno in radovedno, ter nenazadnje tudi majhno, a obenem odprto za novo in pustolovščine. V zakladnici glasbenih del pa najdemo mnogo skladb, ki so napisane za otroke ali pa so se poskušale vživeti v njegovo dušo in svet. 

Spored
Maurice Ravel (prir. Rob Zuidam): Moja mati gos
Modest Musorgski (prir. Raaf Hekkema): Noč na lisi gori
Peter Iljič Čajkovski (prir. Raaf Hekkema): Suita Hrestač, op. 71 a
***
Giel Vleggaar: Prebudi se, Trnuljčica
Edvard Grieg (prir. Jelte Althuis): Suita Peer Gynt št. 1, op. 46
Richard Strauss (prir. Oliver Boekhoorn): Vesele pustolovščine Tilla Eulenspiegla

Umetnost se je gotovo najbolj približala otrokom skozi posebej zanje ustvarjena dela – in v literaturi so to gotovo pravljice. In vendar nosijo pravljice sporočila, ki segajo bistveno dlje v človekov svet in notranjost, zato ne preseneča, da navdušujejo tudi odrasle in vedno znova navdihujejo tudi ustvarjalce drugih umetniških oblik. Še posebno glasba se zdi najbolj primeren medij za posredovanje zgodb, ki, tako kot je za pravljice značilno, s seboj prinašajo mrežo prikritih sporočil in obilje čustev. To je dobro vedel tudi Wagner, ki je za snov svojih oper največkrat izbral prav pravljične (mitološke) teme, saj je verjel, da je glasba nad stvarno življenje povzdignjena in zato naj prenaša tudi takšne zgodbe, ki nagovarjajo bolj duha in čustva, kot pa praktični um.

Pravljični svetovi so navdihovali tudi številne druge skladatelje. Pihalni kvintet Calefax, ki izhaja iz slovite amsterdamske tradicije mojstrov na pihalih in ki ga za razliko od standardne zasedbe istega imena sestavljajo zgolj pihala z jezičkom, je nabral pester izbor skladb s pravljično tematiko, ki jih je nato priredil posebej za svojo specifično zasedbo.

Uglasbeni pravljični svetovi se bodo najprej prikazovali v Ravelovih nežnih impresionističnih vzgibih, ki so vzklili ob otroških muzah. Pobudnika za nastanek njegove skladbe Moja mati gos sta bila otroka Mimi in Jean Godebski, za katera je za klavir štiriročno uglasbil njune najljubše pravljice. Kontrastnejšo slikanico dramatičnih utrinkov iz ruskih legend bo pihalni kvintet podal s simfonično pesnitvijo Musorgskega Noč na lisi gori, ki bo marsikateremu poslušalcu priklicala iz spomina risani film iz zbirke Fantasia Walta Disneya. Pustolovščine mladostniške razposajenosti bo orisal Straussov Till Eulenspiegel, za popolno pravljično tančico pa bosta poskrbeli priredbi odlomkov iz priljubljenih del Hrestač P. I. Čajkovskega in Peer Gynt E. Griega.

PRODAJA VSTOPNIC 
Na spletni strani Festivala Maribor in v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor ter uro pred začetkom na prizorišču koncerta. 
Posebne ugodnosti veljajo za invalidne osebe, brezposelne ter mlade!

Festival Maribor 2016, 6.–17. september 2016
Prepustite se otroški radovednosti in raziščite celoten program festivala na www.festivalmaribor.si!

Facebook ● Blog ● Twitter ● Instagram ● YoutubeCalefax (foto Marco Borggreve)