Festival Maribor 2016
Festival Maribor 2016: VIHAR IN ZALET
Cena vstopnice
25,00 €
Pošlji prijatelju

Otvoritev

torek, 6. 09. 2016, ob 19:30,
Dvorana Union, za IZVEN

Arcangelo
Jonathan Cohen, dirigent
Solist: Nicolas Altstaedt, violončelo


 Program Festivala Maribor

Festival Maribor, posvečen vrhunski klasični glasbi, bosta letos navdihovala otroški duh in radovednost!
Festival Maribor, ki bo domačo poletno festivalsko sezono zaključil med torkom, 6. septembrom in soboto, 17. septembrom 2016, je letos navdihnil otrok.
Otrok, otroški in otročji je vse tisto, kar je razigrano, drzno in radovedno, ter nenazadnje tudi majhno, a obenem odprto za novo in pustolovščine. V zakladnici glasbenih del pa najdemo mnogo skladb, ki so napisane za otroke ali pa so se poskušale vživeti v njegovo dušo in svet. 

Spored
Carl Philip Emanuel Bach: Koncert za violončelo in orkester št. 2 v B-duru, Wq 171, H 436
Joseph Haydn: Simfonija št. 6 v D-duru, Hob I:6, "Le Matin"
Carl Philip Emanuel Bach: Sinfonia v G-duru, Wq 180, H 655
Joseph Haydn: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru, H. VIIb:1

Otvoritveni koncert Festivala Maribor 2016 se bo zavihtel v slogu enega najbolj mladostnih gibanj v umetnosti, prodornega viharništva. To je navdihnilo oba skladatelja s koncertnega sporeda – tako Carla Philippa Emanuela Bacha, na koncertnih odrih vse do danes praktično pozabljenega otroka slovitega Johanna Sebastiana, kot tudi mladega Josepha Haydna. Eden vodilnih angleških orkestrov, Arcangelo, katerega člani enako vešče obvladajo zgodovinske izvajalske prakse na avtentičnih glasbilih, kot tudi moderen repertoar, bo pod vodstvom Jonathana Cohena popravil krivico, ki se godi mlajšemu Bachu in bo usmeril žaromete v njegovo inovativno delo. To je ključno zaznamovalo prehod med barokom in klasicizmom – njegova glasba namreč izraža prefinjeno občutljivost, t. i. empfindsamer Stil, ki je subtilnejši predhodnik burnega viharništva Josepha Haydna. Haydnov Prvi koncert za violončelo in ena izmed zgodnjih simfonij, ki se je je prijel naslov »Jutro«, sta poleg tega še zagledana tudi v virtuoznost baročnega. Kontrastne poudarke tega pestrega obdobja – virtuozne ornamentacije in ponotranjeno ekspresivnost – bo ob orkestru Arcangelo zajel še prav tako vsestranski in prodorni mladi violončelist Nicolas Altstaedt.

PRODAJA VSTOPNIC 
Na spletni strani Festivala Maribor in v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor ter uro pred začetkom na prizorišču koncerta. 
Posebne ugodnosti veljajo za invalidne osebe, brezposelne ter mlade!

Festival Maribor 2016, 6.–17. september 2016
Prepustite se otroški radovednosti in raziščite celoten program festivala na www.festivalmaribor.si!

Facebook ● Blog ● Twitter ● Instagram ● YoutubeArcangelo (foto Adam Swann)
Arcangelo (foto Adam Swann)
Jonathan Cohen (foto Marco Borggreve)
Nicolas Altstaedt (foto Marco Borggreve)