Festival Maribor 2016
Festival Maribor 2016: ZAČETKI
Cena vstopnice
15,00 €
Pošlji prijatelju

sreda, 7. 09. 2016, ob 19:30,
Minoritska cerkev, za IZVEN

Nicolas Altstaedt, violončelo


 Program Festivala Maribor

Festival Maribor, posvečen vrhunski klasični glasbi, bosta letos navdihovala otroški duh in radovednost!

Festival Maribor, ki bo domačo poletno festivalsko sezono zaključil med torkom, 6. septembrom in soboto, 17. septembrom 2016, je letos navdihnil otrok. Otrok, otroški in otročji je vse tisto, kar je razigrano, drzno in radovedno, ter nenazadnje tudi majhno, a obenem odprto za novo in pustolovščine. V zakladnici glasbenih del pa najdemo mnogo skladb, ki so napisane za otroke ali pa so se poskušale vživeti v njegovo dušo in svet. 

Spored
Johann Sebastian Bach: Suita za violončelo št. 1 v G-duru, BWV 1007
Johann Sebastian Bach: Suita za violončelo št. 2 v d-molu, BWV 1008
Henri Dutilleux: Tri kitice na Sacherjevo ime
***
Johann Sebastian Bach: Suita za violončelo št. 3 v C-duru, BVW 1009
Johann Sebastian Bach: Suita za violončelo št. 5 v c-molu, BWV 1011

Ko je J. S. Bach leta 1720 posvetil violončelu šest suit, je bilo to glasbilo kot samostojen solistični instrument šele v povojih. Čeprav je delo J. S. Bacha doživelo preporod že v času F. Mendelssohna in je skladateljeva priljubljenost skozi vso 19. stoletje nepretrgoma rasla, so bile njegove suite za violončelo prepoznane kot izjemna mojstrovina šele s posnetkom violončelista Pabla Casalsa leta 1936 – do takrat so se obravnavale bolj kot etude, ki niso primerne za odrski nastop.

Danes sodijo ta dela v jedro repertoarja vsakega solista violončelista, tudi francosko-nemškega violončelista Nicolasa Altstaedta, ki je na svetovnih koncertnih odrih vedno bolj zaželen ne le kot violončelist, temveč tudi kot dirigent in širokopotezen koncertno-festivalski kurator. Altstaedt bo na Festivalu Maribor rezidenčni glasbenik in bo svojo mnogostranskost razprl tudi na solističnem recitalu in sicer z izborom štirih suit J. S. Bacha ter z izvedbo Treh kitic na Sacherjevo ime predlani preminulega francoskega skladatelja Henrija Dutilleuxa.

PRODAJA VSTOPNIC 
Na spletni strani Festivala Maribor in v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor ter uro pred začetkom na prizorišču koncerta. 
Posebne ugodnosti veljajo za invalidne osebe, brezposelne ter mlade!

Festival Maribor 2016, 6.–17. september 2016
Prepustite se otroški radovednosti in raziščite celoten program festivala na www.festivalmaribor.si!

Facebook ● Blog ● Twitter ● Instagram ● YoutubeNicolas Altstaedt (foto Marco Borggreve)
Nicolas Altstaedt (foto Marco Borggreve)