Festival Maribor 2017
Festival Maribor 2017: FANTAZIJA - ODPADE
Cena vstopnice
25,00-12,50
Pošlji prijatelju

ponedeljek, 11. 09. 2017, ob 19:30,
Kazinska dvorana SNG Maribor, za IZVEN

Peter Matzka, violina
Christian Schmidt, klavir
določili smo nadomestni termin koncerta:
Koncert zaradi bolezni odpade!

Nadomestni termin
nedelja, 17. september 2017, 11.00, 
Viteška dvorana Pokrajinskega muzeja Maribor

 Program Festivala Maribor

Spored
Robert Schumann: Fantazijske skladbe za violino in klavir, op. 73
Ernest Chausson: Poema za violino in klavir, op. 25
César Franck: Sonata za violino in klavir v A-duru

Med najbolj tipične oblike muziciranja v »romantičnem« 19. stoletju je sodilo domače, salonsko preigravanje komorne, torej »sobne« glasbe. Igralo se je vse in igrali so malodane vsi: tako glasbeno izobražene hčere kot dobrodošli glasbeni gostje so se kratkočasili ob preigravanju klavirskih priredb simfonij, odlomkov iz oper, preprostih duov in triev ali lahkotnih klavirskih skladb. Kdaj pa kdaj so iz teh glasbenih druženj pognali genialni presežki, kakor denimo v sobi Franza Schuberta, pri katerem so navadno zveneli skladateljevi nadvse izvirni samospevi.

Komorna glasba je v 19. stoletju s svojo umetniško in izrazno težo pogosto močno prerasla svoje izvirne okvire. To vsekakor drži za dela Roberta Schumanna, ki je v svojem življenju, polnem vzponov in padcev, nihal tudi med predanostjo komorni ter simfonični glasbi. Njegova izčiščena in prelepa komorna glasba ostaja priljubljena še danes.

Chaussonovo Poemo se pogosto izvaja v različici za solistično violino in orkester, vendar jo zaradi njene mikavnosti in »sanjave sladkobnosti«, kakor jo je opisal C. Debussy, violinisti zelo radi zaigrajo tudi na komornih večerih s svojimi klavirskimi partnerji.

Nasprotno je znamenita Franckova sonata »težka«, kakor da bi bila prava simfonija ‒ kompozicijsko in izrazno je tako zgoščena in kompleksna ter dramatično napeta, da izžema iz izvajalcev zadnje atome moči, v pravšnji prodorni izvedbi pa nepremične priklene na sedeže tudi poslušalce.

Takšno izvedbo si gotovo lahko obetamo od izvajalcev našega koncerta: ob našem rednem gostu in prekaljenem pianistu Christianu Schmidtu bo tokrat nastopil izjemni violinist Peter Matzka, sicer koncertni mojster simfoničnega orkestra RSO z Dunaja.

Večer, ob katerem bomo lahko dali svoji domišljiji prosto pot …

www.festivalmaribor.si

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani Festivala Maribor: www.festivalmaribor.si


Peter Matzka
Christian Schmidt