Orkestrski cikel 2017/2018
FILHARMONIČNI ORKESTER IZ GYÖRA
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

3. koncert Orkestrskega cikla

sreda, 14. 02. 2018, ob 19:30,
Dvorana Union, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Kálmán Berkes, dirigent
Barnabás Kelemen, violina


 Programska knjižica 2017/2018

Spored:
Peter Iljič Čajkovski: Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonija št. 5 v d-molu, op. 107, »Reformacijska«

Györ, mesto na severozahodu Madžarske, veže marsikaj z Mariborom, predvsem pa velikost, zgodovinska pripadnost isti monarhiji ter nenazadnje strateško ugodna lega – Györ leži na pol poti med Dunajem in Budimpešto, kar je pomembno prispevalo k njegovemu razvoju vse do današnjih dni. Zato ne preseneča, da tam že od konca 19. stoletja redno deluje filharmonični orkester, ki je leta 1968 iz polprofesionalne ustanove prerasel v profesionalni koncertni orkester.  

Orkester v zadnjih letih naravnost cveti. Pod vodstvom madžarskega klarinetista in dirigenta Kálmána Berkesa doživlja preporod s pomlajeno zasedbo prvovrstnih glasbenikov, tako vrhunskih domačih inštrumentalistov kot tudi tujcev, ki so v Györu našli nov dom prav zaradi sodelovanja v orkestru. Dodatni blišč dajejo orkestru sijajni solisti; z orkestrom igrajo tako rekoč vsi vodilni madžarski solisti, ki jih nikakor ni malo. Na našem koncertu bomo imeli priložnost slišati izjemnega violinista Barnabása Kelemena, ki nas je v Komornem ciklu leta 2013 že navdušil s svojim kvartetom. Kelemen je eden najbolj iskanih koncertnih violinistov svetovnega kova, poleg tega pa je tudi pomembna gonilna sila madžarskega glasbenega življenja in med drugim uči na Glasbeni akademiji Franza Liszta v Budimpešti.

Ob tej priložnosti bo orkester iz Györa z izvedbo redko izvajane Mendelssohnove »Reformacijske« simfonije pomembno obogatil naš koncertni repertoar. Kálmán Berkes, dirigent
Barnabás Kelemen, violina