Komorni cikel 2010/2011
GORAN FILIPEC, klavir
Cena vstopnice
14,00 €
Pošlji prijatelju

3. ABONMAJSKI KONCERT

torek, 11. 01. 2011, ob 19:30,
Dvorana Union Maribor, za red KOMORNI CIKEL

Goran Filipec, klavir


Klavirski recital, posvečen 200. obletnici rojstva Franza Liszta

Spored: Franz Liszt

 Koncertni list

 Fotogalerija s koncerta

Leta 2011 zaznamujemo dvestoto obletnico rojstva verjetno najbolj razvpitega klavirskega virtuoza 19. stoletja, Franza Liszta. Liszt, ki je v mladostnih letih s svojimi demonskimi pianističnimi vratolomnostmi žel navdušenje širokih množic in grel srca oboževalk, je, kakor nakaže kontroverzni film Lisztomanija Kena Russella, precej podoben fenomenu razposajenih rockovskih zvezdnikov 20. stoletja. Vendar se je za mojstrom odrskega nastopaštva skrival zares izjemen glasbeni genij, ki je v svojih delih drzno razširjal harmonski prostor in odprto raziskoval nove glasbene oblike.

Kot takšnega večplastnega virtuoza in skladatelja ga bo predstavil mladi hrvaški pianist Goran Filipec, ki ga domača kritika označuje za »po dolgem obdobju ponoven pojav izvenserijskega talenta« (Bosiljka Perić-Kempf).

Nagrade na mednarodnih tekmovanjih so ga v zadnjih letih popeljale na pomembne svetovne koncertne odre. Tako je med drugim že nastopal z Moskovskim simfoničnim orkestrom, Berlinskim simfoničnim orkestrom in Zagrebško filharmonijo ter v dvoranah, kot so Carnegie v New Yorku, Frank Martin v Ženevi, Cortotova dvorana v Parizu in Velika dvorana Glasbenega centra Vredenburg v Utrechtu.

http://www.goran-filipec.com/