Predstave za izven 2016/2017
HOMMAGE ÉDITH PIAF
Cena vstopnice
10,00-15,00 €
Pošlji prijatelju

Monodrama Kot jaz s klepetom ob biografiji Piaf, francoski mit

ponedeljek, 5. 12. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za IZVEN

Nastopajo: Lara Jankovič (igra in vokal), Marko Brdnik (harmonika), Maja Kraigher (klepeta o Édith Piaf)

Režija: Zijah A. Sokolović, asistentka režije: Simona Semenič, dramaturgija: Amelia Kraigher, prepesnitev: Tomaž Letnar, Janez Menart (Harmonikar)


Monodrama Kot jaz s klepetom ob biografiji Piaf, francoski mit (posvečeno Édith Piaf in Larini Šmoni)

Predstava Kot jaz je premierske luči uzrla na mednarodnem festivalu Ex Ponto 2006 in od takrat pa do danes gostovala že na mnogih odrih po Sloveniji ter številnih festivalih v tujini (Zemun, Kragujevac, Nikšič, Strumica, Moskva).

Igra srca. Intimno, solzavo, duhovito prepletanje zgodb dveh žensk – Lare in Édith. Prva kot velika občudovalka slednje, ki skozi burno življenje iz biografije druge poskuša najti samo sebe, iskati podobnost in obenem svojost. Je ne posnema, ampak znotraj sebe išče njo. Kot Lara misli in si predstavlja, kako je Édith to počela. Zato KOT JAZ. (Lara Jankovič)

Po biografiji Édith Piaf Simone Berteaut in z mislijo na igralko in šansonjerko Laro Jankovič je nastala predloga za predstavo Kot jaz. Celovečerna monodrama se sprehodi skoz izbrane postaje burnega življenja te velike dive francoskega šansona. Za kar najbolj razgiban prikaz njenih nena(va)dnih vzponov in padcev v različnih ustvarjalnih obdobjih pa dramaturgija predstave sledi preverjeni logiki bliskovitih preobratov. Dinamična zgodba, pripoved, ki gledalca največkrat nagovori na čustveni ravni, se obenem preliva in celo do nerazpoznavnosti premeš(č)a z intimnimi zgodbami igralke, pevke, oboževalke, pripovedovalke, ki nam jo podaja, v posameznih detajlih pa se bo lahko prepoznal vsak gledalec. Monodrama z vloženimi songi in glasbeno spremljavo v živo se vpisuje v žanr t. i. glasbenega gledališča, ki je na naših odrih zelo redko zastopan, saj predstavlja enega najtežjih igralskih in pevskih izzivov /.../

Šansone je posebej za to predstavo iz francoščine prepesnil Tomaž Letnar, njihovo glasbeno priredbo in aranžmaje pa podpisuje harmonikar Marko Brdnik, ki igralko na nastopih spremlja v živo. Rdeča nit predstave je ljubezen v vseh mogočih agregatnih stanjih in takšni so tudi izbrani songi (večinoma manj popularni, zato ponujajo tudi več možnosti za nove avtorske reinterpretacije, nekateri bodo celo prvič izvedeni v slovenščini). Skozi igro, petje, močno prezenco in nezgrešljiv temperament interpretke Lare Jankovič se je ob pomoči režiserja, enega največjih mojstrov monodramskih nastopov Zijaha A. Sokolovića, na novo izpisala zgodba, ki je v celoti zavezana francoskemu espriju, ljubezenskim napevom in 'igri srca'. (Amelia Kraigher, ob premieri monodrame Kot jaz)

NAGRADE:
»Zlatna kolajna Maja Dimitrijević« za najboljšo monodramo (33. Mednarodni festival monodrame in pantomime, Zemun, Srbija, 2008)

Nagrada za igro (Mednarodni festival Zlati vitez, Moskva, Rusija, 2008)

»Jankovičeva je z dvojno personalizacijo vloge (nastopa namreč kot ona, ki je Ona in obratno) imenitno izrazila esenco žvrgolenja pariškega vrabčka. Z dinamično igro, polno obratov in sunkov, ki gledalca pribijejo na stol, pa z dokaj zanesljivim petjem sicer manj znanih songov (prepesnitve v slovenščino je prispeval Tomaž Letnar, za Harmonikarja pa Janez Menart) in humornimi vložki, nekakšnimi identifikacijskimi “medklici” za publiko, je ustvarila lik, ki je bil več kot zgolj remake Édith Piaf. Pred nami je zaživela podoba neke dobe, v kateri je prav šanson dobil najvišjo mero umetniške avtonomije tudi zato, ker je bil globoko osebnoizpoveden in obenem dovolj populističen, da je lahko nagovoril najširši krog ljudi.« (Jože Štucin)

https://www.facebook.com/lara.jankovic

Cena vstopnic: 15,00 €; 10,00 € (predprodaja)