Kulturni dnevnik 2015/2016
GLEDALIŠČE OD A DO Ž
Pošlji prijatelju

Gledališka predstava

sreda, 13. 01. 2016, ob 10:30,
SNG Maribor, za red MODRI RED
sreda, 13. 01. 2016, ob 10:30,
SNG Maribor, za red RDEČI RED

Igrajo: Mirjana Šajinović, Vladimir Vlaškalić, Irena Varga, Ivica Knez
Avtor: Ira Ratej
Režija: Ivana Djilas
Scenografinja in kostumografinja: Maja Mirković, skladatelj: Boštjan Gombač, lektor: Janez Bostič
SNG Maribor


Gledališko zaodrje je ena izmed poslednjih skrivnosti sodobnega sveta. Med kulisami se skrivajo ljudje, ki jih med predstavo ne vidimo, pa vendar brez njih predstav sploh ne bi bilo. Sprehod po gledaliških hodnikih, navadno zavitih in prepredenih z obilico vrat, izza katerih je slišati nenavadne zvoke, je za obiskovalce kot iskanje izhoda iz zapletenega labirinta. Za vrati v delavnicah ropotajo stroji in spretne roke mojstrov iz neobičajnih materialov ustvarjajo kostume, lutke, scenske elemente, rekvizite itd.
Kdo je tisti, ki, denimo, kostum zasnuje, in kdo ga zašije? Kdaj igralci oblečejo kostume? Ali je scenograf tisti, ki piše, in scenarist tisti, ki naredi sceno? Ali je mizanscena miza za sceno? Ali šepetalka ves čas samo šepeta? Zakaj inšpicient vsakih pet minut po ozvočenju pove, koliko je ura?
Če so v gledališču vlaki in rampe, so ob njih tudi strojevodje?
Na ta in še na mnoga druga duhovita vprašanja bo poskušala odgovoriti režiserka Ivana Djilas v zabavnem interaktivnem učnem projektu Gledališče od A do Ž, kjer bodo mladi gledalci lahko sodelovali s svojimi zamislimi in preprečili grozečo nevarnost, da predstave ne bo.

Delavnica: tehniške delavnice

Na delavnicah bomo poustvarjali na temo predstave in v tehniški delavnici izdelali lutko - marioneto.Foto: D. Švarc