Kulturni dnevnik 2015/2016
Ivana Djilas: POBEGLA HIŠKA
Pošlji prijatelju

Lutkovna predstava

torek, 8. 12. 2015, ob 10:00,
Lutkovno gledališče Maribor, za red ZELENI RED
torek, 15. 12. 2015, ob 11:00,
Lutkovno gledališče Maribor, za red RUMENI RED

Igralci: Barbara Jamšek, Metka Jurc, Aja Kobe, Tilen Kožamelj
Režiserka: Ivana Djilas
Scenograf in oblikovalec hišk: Kamil Bělohlávek
Kostumografka in oblikovalka lutk: Maja Mirković
Avtor glasbe: Sebastijan Duh
Lektorica: Metka Damjan
Lutkovno gledališče Maribor


Namišljeni prijatelji so psihološki in socialni fenomen, ki ga definira obstoj odnosa v domišljiji, ne v zunanji realnosti. Najpogosteje se pojavljajo pri predšolskih in šolskih otrocih.
Otroci pogosto razumejo, da niso resnični. V daljni preteklosti so si ljudje pomagali premagovati težave s pomočjo domačih duhov, zaščitnikov ali varuhov za tolažbo, varnost in vodenje pri delu. Kdaj so se začeli namišljeni prijatelji pojavljati v otroški dobi, pa ni čisto gotovo.
Predvideva se, da v sredini dvajsetega stoletja, ko se je začelo otroštvo razumevati kot obdobje igre in razvoja domišljije. So sestavni del otroštva in predstavljajo vodnike, ki izražajo otrokove strahove, cilje in dojemanje sveta. Služijo kot mediji za komunikacijo, ki jo otroci potrebujejo pri učenju o svetu. Lahko tolažijo, spodbujajo in podpirajo.
Poleg treninga socialnih veščin lahko otrokom ponujajo tudi moralna vodila in jih učijo, kaj je prav in kaj ne. Imajo različne podobe – lahko so duhovi, pošasti ali super heroji. Včasih pa vzgojiteljice ali superkalifragilistične varuške. Kakor se skrivnostno pojavijo, tako tudi izginejo.

http://www.lg-mb.si/premiere/pobegla-hiska/

Narodni dom Maribor: delavnice: lutkovne delavnice