Komedija v Narodnem domu 2015/2016
Iztok Mlakar: PAŠJON
Cena vstopnice
17,00 - 19,00 €
Pošlji prijatelju

Predstava cikla Komedija

sreda, 15. 06. 2016, ob 17:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red POPOLDANSKI in IZVEN
petek, 17. 06. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red PETEK in IZVEN
sobota, 18. 06. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red SOBOTA in IZVEN
nedelja, 19. 06. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red NEDELJA in IZVEN
ponedeljek, 20. 06. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red KOMEDIJA in IZVEN
torek, 21. 06. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za red ZELENI in IZVEN

Igrajo: Iztok Mlakar, Žiga Udir, Radoš Bolčina, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Rok Matek, Tjaša Hrovat, Matija Rupel / Nejc Cijan Garlatti; instrumentalni trio: David Trebižan, David Šuligoj, Roman Kobal
Režiser: Vito Taufer
SNG Nova Gorica, Gledališče Koper

Scenograf: Voranc Kumar, kostumografinja: Barbara Stupica, avtor glasbe: Iztok Mlakar, oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž, asistentka režiserja: Zala Sajko, asistentka kostumografinje: Anja Ukovič


Iztok Mlakar je tokrat vir navdiha iskal v samem Svetem pismu Nove zaveze, v življenju Jezusa Kristusa. Čeprav naslov Pašjon neposredno aludira na formo srednjeveške duhovne drame, ki je lahko vsebovala tudi komične elemente, Iztok Mlakar izpiše Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje v svojem unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi.

Besedilo je napisano z vsem spoštovanjem do svetopisemskega izročila, saj Iztok Mlakar pri pisanju za oder enako kot v svojih songih razpostavlja človeške vrline in »vrline« rahločutno, z ostrim švrkanjem, a vselej tudi s srčnim razumevanjem. Ko tokrat izpisuje svoje videnje in razumevanje enega temeljnih besedil zahodne civilizacije, se mu pod peresom oblikuje gibek, duhovit in  bister dialog ter polnokrvne figure, zemeljske in izrazito zdajšnje – ne glede na to, ali so to človeške figure, trije kralji, Jožef, Marija, farizej, saducej, Janez Krstnik, Marija Magdalena, Juda ..., ali mistične, Jezus, angel ali hudič.

Avtor se seveda ob soočenju z religiozno in zgodovinsko temo ozira nazaj s točke, kjer se nahajamo danes. Ključno ob ugledališčenju Jezusovega življenja je nenazadnje prav vprašanje, kako bi odrešenika in njegove vrednote danes sprejeli, ko je družba enako razslojena na obubožane in bogato družbeno elito. Koga bi Jezusova ljubezen prevzela, navdihnila z upanjem, očarala ... koga prestrašila in ogrozila? Kdo bi mu želel slediti, kdo ga izrabiti, kdo križati?

Igralec Iztok Mlakar je kot dramski pisec debitiral leta 2007 z burko Duohtar pod mus!, ki je prejela več nagrad, doživela izjemen sprejem in več kot dvesto ponovitev. Leta 2011 je na podobno pot žlahtne uspešnice stopila tudi njegova druga igra, burkaška moraliteta Sljehrnik. Tako kot Duohtar pod mus! in Sljehnrik bo tudi uprizoritev Pašjona nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper in v režiji Vita Tauferja. Poleg igralcev obeh gledališč bo tudi tokrat sodeloval glasbeni trio.

Predstava traja 2 uri in 15 minut in ima odmor.

http://www.sng-ng.si/
Pokrovitelj predstave
Foto: J. Varmuž