Jazz v Narodnem domu 2016/2017
JAMES BLOOD ULMER (USA)
Cena vstopnice
10,00-12,00 €
Pošlji prijatelju

Jazz v Narodnem domu

torek, 15. 11. 2016, ob 20:30,
Mali oder Narodnega doma, za IZVEN, RAZPRODANO

James Blood Ulmer, kitare, glas
Mark Peterson, el. bas
Aubrey Dayle, bobni


Are you glad to be in America?

Dame in gospodje, v Narodni dom prihaja eden najpomembnejših kitaristov zadnjih 40 let, »the one and only«: James Blood Ulmer!

Rodil se je leta 1940 v Južni Karolini in je bil že kot otrok aktiven v gospel ter soul-jazz skupinah. Po prihodu v New York je prav vsak večer kar 9 mesecev igral v slovitem lokalu Minton's Playhouse. Leta 1973 ga je na turnejo zvabil Art Blakey. Kasneje je igral z Paulom Bleyem, Larryjem Youngom in Joem Hendersonom, dokler ni pristal v zgodnjih formacijah Ornetta Colemana, s katerim je soustvaril »harmolodično« teorijo. Na njenih temeljih od leta 1980 naprej razvija povsem samosvojo glasbo, ki vsebuje afriške ritme, urbani jazz, country-blues, psihadelični rock, soul, funk in zvoke, ki bi mu jih lahko mirno zavidali tudi ljubitelji težkega metala.

»Jazz is the teacher, funk is the preacher« opisuje Ulmer v pesmi iz prvenca Are you glad to be in America?, ki ga bo prvič po 26-ih letih predstavil v kongenialni trio izvedbi. 

V zadnjih letih se je Ulmer ponovno vrnil k lastnim koreninam, k bluesu. Da bi se izognil klišejem, je svojo kitaro uglasil povsem drugače, produkcijo treh plošč zaupal Vernonu Reidu (kitaristu »black rock« skupine Living Colour) ter si tako prislužil Grammya za najboljši blues album. Njegov prispevek k bluesu se je utrdil do te mere, da sta mu Wim Wenders in Martin Scorsese v filmu »The Blues« posvetila kar celotno poglavje. Obljubljamo enkraten in nepozaben večer!

»Ulmer is a leading interpreter of the blues - transcendent and edgy.« – Washington Post
»Ulmer sings as if 20 miles of bad road lie ahead.« – Miami New Times
"Ulmer sings as if 20 miles of bad road lie ahead." – Miami New Times

http://www.allmusic.com/artist/james-blood-ulmer-mn0000114031
Radio Si