Orkestrski cikel 2017/2018
KOMORNI ORKESTER IZ BASLA
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

5. koncert Orkestrskega cikla

sreda, 11. 04. 2018, ob 19:30,
Dvorana Union, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Giovanni Antonini, dirigent
Daniel Ottensamer, klarinet


Spored:
William Blank: novo delo
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klarinet in orkester v A-duru, KV 622
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67

Številne turneje so ponesle sloves Komornega orkestra iz Basla po celem svetu. Veselje do skupnega muziciranja med glasbeniki ni pojenjalo niti po letih skupnega dela. Ansambel vedno znova navdušuje in pobira najuglednejše nagrade s področja klasične glasbe. Skrivnost orkestra je morda v njegovem inovativnem pristopu k interpretiranju glasbenih del, kar daje orkestru posebno umetniško neodvisnost. Vsako glasbo igrajo na način, za katerega so prepričani, da je najprimernejši – tako se kot vodje pred dirigentskim pultom ali kot koncertni mojstri izmenjujejo najrazličnejši gostujoči glasbeniki, v roke pa orkestraši po potrebi vzamejo moderna ali historična glasbila. Ta raznovrstnost postavlja Komorni orkester iz Basla na posebno mesto v družbi primerljivih orkestrov in ga dela prepoznavnega.

Prav posebej navdušuje sodelovanje orkestra z glavnim gostujočim dirigentom Giovannijem Antoninijem, sicer tudi flavtistom ter soustanoviteljem in vodjem slovitega italijanskega baročnega orkestra Il giardino armonico.

Antonini z glasbeniki baselskega komornega orkestra presega obzorja, ki smo jih bili od njih doslej vajeni, njihove sveže izvedbe cikla Beethovnovih simfonij pa so dodobra pretresle razmerja na zelo konkurenčnem vrhu najboljših interpretov Beethovna. Glasbenikom se bo kot solist v Mozartovem Koncertu za klarinet pridružil Daniel Ottensamer, ki je solo klarinetist Dunajskih filharmonikov in član slavne dunajske družine klarinetistov, solistov dunajskih in berlinskih filharmonikov. In da bo pripoved baselskega komornega orkestra povsem zaokrožena, bodo glasbeniki uvodoma zaigrali še novo delo, napisano prav zanje. Za to priložnost bo pred dirigentski pult stopil kar sam specialist za sodobno glasbo, skladatelj William Blank. 

www.kammerorchesterbasel.chGiovanni Antonini, dirigent
Daniel Ottensamer, klarinet