Komorni cikel 2017/2018
KVARTET CASALS
Cena vstopnice
8,00 - 14,00 €
Pošlji prijatelju

4. koncert Komornega cikla

ponedeljek, 19. 02. 2018, ob 19:30,
Dvorana Union, za red KOMORNI CIKEL in IZVEN Programska knjižica 2017/2018

Spored:
Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet št. 3 v D-duru, op. 18, št. 3
Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet št. 2 v G-duru, op. 18, št. 2
Giovanni Sollima: novo delo
Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet št. 7 v F-duru, op. 59, št. 1, »Razumovski« 

»
Kvartet za novi mileni
j«, tako je zasedbo označil kritik revije The Strad, ko je leta 1997 prvič slišal ta v Madridu ustanovljeni kvartet. Po zmagah na uglednih tekmovanjih za godalne kvartete v Londonu in na Brahmsovem tekmovanju v Hamburgu so se glasbeniki s svojo muzikalno prodornostjo in sodobno držo na izjemno konkurenčni mednarodni sceni bliskovito uveljavili kot eden vodilnih godalnih kvartetov.

Glasbenike kvarteta zaznamuje nevsakdanja širina. V duhu najboljših sodobnih glasbenikov, ki so ne le mojstri izročila klasičnega repertoarja, temveč hkrati čuječno spremljajo utrip sodobnega časa in se poglabljajo v avtentične načine izvajanja starejše glasbe, se znajo izjemno hitro prilagoditi širokemu repertoarju, ki sega od del H. Purcella in L. van Beethovna do velikanov 20. stoletja in naših sodobnikov.

Kvartet Casals je v Španiji prejel številne nagrade in velja za prvi španski godalni kvartet vrhunskega mednarodnega profila. Posebno priznanje, povezano s to častjo, je nedvomno to, da igrajo na edinstvena Stradivarijeva glasbila iz zbirke kraljevske palače v Madridu.

Ob svoji dvajseti obletnici delovanja so glasbeniki pripravili reprezentativen program z Beethovnovimi kvarteti, naročili pa so tudi nova dela šestih skladateljev iz sredozemskega prostora. Na našem koncertu bomo lahko prisluhnili novi skladbi italijanskega skladatelja in violončelista Giovannija Sollime.