Orkestrski cikel 2015/2016
MLADA NEMŠKA FILHARMONIJA
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

2. koncert Orkestrskega cikla

torek, 29. 09. 2015, ob 19:30,
Dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Dirigent: Jonathan Nott
Solist: Antoine Tamestit, viola


 Koncertni list

Spored:

Max Bruch: Romanca za violo in godalni orkester v F-duru, op. 85
Anton Bruckner: Simfonija  št. 9 v d-molu

Ob tokratnem gostovanju najbolj nadarjenih nemških glasbenih študentov, združenih v Mlado nemško filharmonijo, se bo vse vrtelo okoli mogočnega genija Antona Brucknerja in njegove zadnje, nedokončane Devete simfonije.

Simfonija je povedni povzetek Brucknerjevega glasbenega jezika in obenem vizionarski pogled v prihodnost, daleč v 20. stoletje. Danes se nam zdi precej nenavadno, kako negotov in preprost je bil skladatelj, čigar dela sedaj, več kot sto let po njegovi smrti, dirigenti in orkestri čislajo kot ena najbolj privlačnih v simfonični zakladnici, vanje pa se radi poglobijo tudi povsem netipični poslušalci. Bruckner je bil namreč pri svojem ustvarjanju zelo negotov, pisal je počasi, v mučnem, dolgotrajnem in ostro samokritičnem procesu, zato je pustil za seboj le nekaj del, za katera je menil, da so resnično vredna pozornosti, pa še ta je vse do svoje smrti popravljal. Počasno ustvarjanje je botrovalo tudi temu, da je Brucknerjeva zadnja simfonija ostala nedokončana; sklenil je le tri monumentalne in povedno močne stavke, medtem ko je zadnji ostal torzo, skupek skic, ki še danes burkajo domišljijo mnogih skladateljev in Brucknerjevih občudovalcev, od katerih jih je nekaj ponudilo svoje videnje zadnjega Brucknerjevega stavka. Vendar je že teža prvih treh stavkov tolikšna, da lahko delujejo povsem samostojno, pri čemer zadnji med njimi, Adagio, prispeva prepričljiv, četudi za Brucknerjev opus nekoliko nenavaden, potrt, zamirajoč zaključek. 

Brucknerjeve simfonije smo zaradi njihove zahtevnosti in obsežnosti v zgodovini Koncertne poslovalnice imeli priložnost slišati le nekajkrat, zato je vsaka prilika, da jim prisluhnemo, toliko dragocenejša. Tokrat se bomo v Deveto poglobili ob interpretaciji uglednega dirigenta Jonathana Notta, ki slovi predvsem zaradi svojih izvedb velikih simfoničnih partitur in je redni gost najuglednejših evropskih orkestrov, ob tem pa tudi glavni dirigent in umetniški svetovalec Mlade nemške filharmonije.

www.jdph.de • http://www.tamestit.org/
Generalni pokrovitelj Dravske elektrarne Maribor
Mlada nemška filharmonija
Jonathan Nott (V. Beushausen)
Antoine Tamestit (E. Larrayadieu)