Koncerti za izven 2014/2015
NILS PETTER MOLVÆR: »Switch« (NOR)
Cena vstopnice
12,00 - 16,00 €
Pošlji prijatelju

nedelja, 26. 10. 2014, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma

Nils Petter Molvær (trobenta)
Geir Sundstøl (el. kitara, pedal steel kitara)
Jo Berger Myhre (bas)
Erland Dahlen (bobni)

Johnny Skalleberg: oblikovanje zvoka


Nils Petter Molvær, norveški trobentač, skladatelj in producent sodi med vodilne predstavnike t.i. »nordijskega jazza«, kar je geografski opis inovativnega glasbenega brbotanja na severu Evrope, ki si je v zadnjem desetletju pridobilo status neodvisnega glasbenega žanra pa tudi veliko posnemovalcev po vsej Evropi.
Molvaer je s stapljanjem zvoka tradicionalnih glasbil in digitalno obdelanega zvoka  ustvaril  originalen glasbeni stil, za katerega je značilna živahna ritmična podlaga nad katero lebdi meditativna preproga stkana iz hipnotičnih dolgih tonov, barv in občutij. 
Pri tem nadvse kreativno združuje sicer zelo različne glasbene sloge – jazz, ambient, house, elektro in break ritme, kot tudi elemente hip hopa ter rock in pop glasbe.

Leta 1997 je izdal debitantski album «Khmer«, na katerem je predstavil do takrat nepredstavljivo kombinacijo improviziranja ter hipnotično vrtečih se beatov. Odzivi javnosti in medijev so bili neverjetni, za svoj prvenec je prejel tudi nemško nagrado glasbenih kritikov ter norveškega grammyja.
Vsak njegov album je nova zgodba za katero poišče povsem samosvoj glasbeni in pripovedni pristop, vsa njegova dela pa preveva iskanje optimalnega razmerja med sintetičnim in organskim.

Najnovejši album »Switch« predstavlja nov vrhunec v Molvaerovem neutrudnem raziskovanju zvoka in kreiranju novih zvočnih pokrajin. Njegov kompleksni zvok, naj bo generiran elektronsko ali izvabljen iz akustičnih zvočil, ga umešča v prihodnost urbane globalizacije, hkrati pa se sam z zvokom slide kitare in improviziranja s pridihom etna umika nekam na obrobje, daleč stran od življenja v velemestu.

www.nilspettermolvaer.com

Cena vstopnice:
12,00 do 5. 10.2014
14,00 od 6. 10. do 25. 10. 2014
16,00 na dan koncerta

V soorganizaciji s festivalom Etnika Foto: Joerg Grosse Geldermann