Koncerti za izven 2015/2016
Nuška Drašček: SPREHOD PO WEST ENDU
Cena vstopnice
15,00-18,00 €
Pošlji prijatelju

Večer muzikla

sreda, 13. 04. 2016, ob 20:00,
Velika dvorana Narodnega doma, za IZVEN

Nuška Drašček, vokal
Simon Dvoršak, klavir; Ilj Pušnik, bas; Vid Ušeničnik, tolkala


Prodaja vstopnic: mojekarte.si Večer d.o.o., Ulica slov. osamosvojitve

Nuška Drašček
, ki je v lanskem letu blestela v oddaji Znan obraz ima svoj glas, se tokrat po daljšem času ponovno vrača na mariborski oder s samostojnim projektom.

Na tokratnem koncertu se bo naša odlična in vsestranska vokalistka Nuška Drašček posvetila muziklu. Ob spremljavi dirigenta, pianista in dobrega poznavalca muzikla Simona Dvoršaka ter spremljevalnih glasbenikov se bo podala na glasbeni sprehod po West Endu. Prisluhnili bomo lahko izbranim pesmim iz znanih in tudi manj znanih muzikalov, ki so bili ali so še na repertoarju v londonskih gledališčih West Enda. Projekt je bil z velikim uspehom premierno predstavljen leta 2013 v Ljubljani. 

Nuško Drašček je širša javnost spoznala leta 2004, ko je zmagala na televizijskem izboru Bodi Idol. Danes, po dvanajstih letih, Nuško Drašček uvrščajo med najboljše in najbolj vsestranske slovenske vokalistke. V letu 2015 je blestela  v TV oddaji Znan obraz ima svoj glas. Navdušuje se nad šansonom, muzikalom, gospelom, bluesom, popevko in spevnimi jazz standardi, brez težav pa se znajde tudi v kvalitetnem popu, r'n'b-ju, funku in soulu. Zadnje čase se vse bolj uveljavlja tudi na področju klasične in operne glasbe. 

Nuška Drašček je kot solistka nastopala že z vsemi pomembnimi orkestri in big bandi pri nas: od Simfonikov RTV Slovenija, orkestra Slovenske filharmonije, Orkestra SNG opere in baleta Ljubljana do Big banda RTV Slovenija. Nuškini partnerji na odru so bili že številni znani pevci, med drugim Elda Viler, Helena Blagne, Alenka Godec, Nuša Derenda, Darja Švajger, Oto Pestner, New Swing Quartet, Eroika, Uroš Perić, Jacques Houdek in številni drugi. 

Med projekti na področju klasične glasbe naj omenimo zelo odmevno enomesečno vseevropsko turnejo z Anno Netrebko in orkestrom Slovenske filharmonije, na kateri je kot solistka nastopala v koncertni izvedbi opere Jolanta P. I. Čajkovskega v desetih metropolah kot so Pariz, Berlin, Dunaj in Praga. V zadnjih letih je v glavnih vlogah nastopala v vseh opernih hišah pri nas in kot solistka nastopila z priznanimi dirigenti kot so Uroš Lajovic, Marko Letonja, Mladen Tarbuk, Matthias Bamert, Emmanuel Villaume in Benjamin Pionnier. 

Med njenimi zadnjimi odmevnimi samostojnimi projekti naj omenimo Popotovanje po Sloveniji z Nuško Drašček, projekt Posvečeno Edith Piaf, projekt Ati Soss in Večer francoskega šansona.  

Dirigent, pianist, korepetitor in pedagog Simon Dvoršak je svojo kariero dirigenta pričel v času študija. Kot umetniški vodja in dirigent je vodil Mladinski orkester I. gimnazije v Celju, Simfonični orkester Domžale - Kamnik, Simfonični orkester Glasbene šole Risto Savin Žalec ter različne instrumentalne in vokalne sestave. Kot dirigent in korepetitor je sodeloval s priznanimi pevskimi in instrumentalnimi solisti ter kot pianist z njimi večkrat snemal za arhiv Radia Slovenije. Danes redno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, s simfoniki RTV Slovenije in z mariborskim festivalskim orkestrom. Z orkestrom Slovenske filharmonije je izvedel vrsto koncertov za TEMSIG, Akademijo za glasbo, Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino Ljubljansko. 

Simon Dvoršak se je rodil v Celju. Po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji je leta 2001 na Pedagoški fakulteti Maribor, smer glasbena pedagogika, pod mentorstvom Jožeta Fürsta diplomiral iz zborovskega dirigiranja. Nato se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2007 diplomiral v razredu Marka Letonje. Pozneje se je študijsko izpopolnjeval pri Georgeu Pehlivanianu na akademiji v Španiji. Julija 2009 je bil sprejet na podiplomski študij na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu, smer Musical Direction, kjer se je kot edini v Sloveniji specializiral za glasbeno gledališče. 

V sezoni 2005/06 je bil mladi asistent dirigenta v Slovenski filharmoniji. Pogosto se posveča opernemu in gledališkemu odru. Kot operni dirigent je debitiral z Ipavčevo opero Teharski plemiči, kot asistent dirigenta pa je v SNG Maribor pripravljal premiere Ognjemet, Dido in Enej in La boheme. Premierno je pripravil operete Grofica Marica in Vesela vdova. Opere, operete in druga večja vokalno-instrumentalna dela (oratoriji, kantate, maše) redno izvaja tudi na koncertnih odrih. Dvoršakov repertoar obsega dela vse od baročnih do najnovejših glasbenih in glasbeno-gledaliških oblik. Posebno mesto pri Dvoršakovem poustvarjanju zaseda glasbeno gledališče (muzikal), med drugim je premierno izvedel Lepotica in zver, Kabaret in Mož iz Manče. V času specializacije v Londonu je kot glasbeni vodja sodeloval pri produkcijah Into the Woods, West side story in Sweeny Todd, med drugim pod mentorstvom priznanega dirigenta Stewarta Pedlarja. Po končanem študiju muzikala je bil kot asistent in pianist z muzikalom Scrooge povabljen na dvomesečno turnejo po Veliki Britaniji in Irski. 

Svoje znanje je Simon Dvoršak usmeril tudi v pedagoške vode. Poučeval je glasbeno vzgojo in klavir, kot mentor pa sodeluje na različnih poletnih delavnicah ter pri različnih glasbenih projektih. Prav tako pevce redno pripravlja za različne avdicije. Simon Dvoršak je eden izmed ustanoviteljev Hiše kulture Celje, kjer deluje kot umetniški direktor in umetniški vodja orkestra Hiše kulture Celje. Od leta 2011 je asistent za orkestralno dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 

www.nuskadrascek.comFoto: A. Bravničar