Orkestrski cikel 2015/2016
ORKESTER FESTIVALA MARIBOR
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

1. koncert Orkestrskega cikla

petek, 18. 09. 2015, ob 19:30,
Dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Vodja in solo violina: Richard Tognetti
Solista: Nathan Braude, viola; Polina Lešenko, klavir


 Koncertni list

Spored:  
              
Nina Šenk: Chant za godalni orkester
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia concertante za violino, violo in orkester v Es -duru, K 364 (320 d)
Frédéric Chopin: Andante spianato in Velika briljantna poloneza za klavir in orkester v Es-duru, op. 22
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 25 v g-molu, K 183/173dB, »Mala simfonija v g-molu«

Orkestrsko sezono bomo odprli v duhu sodelovanja. Podali si bomo roke s Festivalom Maribor in skupaj predstavili zaključni festivalski koncert, ki bo obenem prvi koncert našega Orkestrskega cikla. Priljubljeni umetniški vodja festivala, violinist Richard Tognetti, izjemna solista in glasbeniki festivalskega orkestra bodo gotovo poskrbeli za izjemno doživetje. Belgijsko-izraelskemu violistu Nathanu Braudu in ruski pianistki Polini Lešenko je usoda namenila skupno pot tako na koncertnih odrih kot zasebno. Mlada glasbenika sta skupni dom našla v Belgiji, kjer lahko vzdržujeta tesne stike s svojo karizmatično glasbeno pokroviteljico Martho Argerich. Oba koncertirata z legendarno pianistko, še več pa seveda z drugimi glasbeniki, in nastopata kot solista v mnogih uglednih dvoranah po Evropi.

Richard Tognetti bo vodil enkratni Orkester Festivala Maribor, ki združuje priznane soliste ter orkestrske in komorne glasbenike. Leta 2015 bomo v njegovi sestavi našli redne člane orkestra Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Avstralskega komornega orkestra, Filharmonije iz Duisburga, Orkestra Mozart iz Bologne, Graške in Beograjske filharmonije in Simfoničnega orkestra SNG Maribor.
Tognettijevo umetniško vodstvo temelji na odličnosti ter spodbujanju komornega glasbenega razmišljanja, ki vabi glasbenike, da prisluhnejo drug drugemu in skupaj podoživljajo glasbo, ki jo izvajajo. V tej luči bo še toliko zanimiveje slišati, kako bodo glasbeniki doživeli rdečo nit festivala, »žensko«, in delo mlade skladateljice Nine Šenk, ki uživa velik ugled ne le doma, temveč tudi na tujem.

V sodelovanju s Festivalom Maribor
Generalni pokrovitelj Dravske elektrarne Maribor
Orkester Festivala Maribor
Orkester Festivala Maribor (D. Bulut)
Nathan Braude (Joue)
Polina Lešenko (M. Borggreve)