Orkestrski cikel 2010/2011
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE
Cena vstopnice
20,00 €
Pošlji prijatelju

6. ABONMAJSKI KONCERT

sobota, 2. 04. 2011, ob 19:30,
Dvorana Union Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL

Dirigent: Matthias Pintscher
Solist: Orion Weiss, klavir


Spored:
Matthias Pintscher: Toward Osiris
Aleksander Skrjabin: Koncert za klavir in orkester
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 3 v Es-duru op. 55, »Eroica«

Osrednja osebnost tokratnega gostovanja orkestra Slovenske filharmonije bo vsekakor nemški skladatelj in dirigent Matthias Pintscher. Pintscher je najbolj iskan nemški skladatelj mlajše srednje generacije. Njegovo glasbo že več let redno naročajo in izvajajo vodilni evropski orkestri in solisti, kot so Berlinski filharmoniki, londonski orkester Philharmonia, Londonski simfonični orkester, Orkester iz Pariza, dresdenska Opera in pariška opera Bastille in Mahlerjev komorni orkester (npr. na Festivalu Luzern).

Pintscher, ki se je dirigiranja učil pri enem od vodilnih sodobnih dirigentov-skladateljev, Petru Eötvösu, se po vzoru učitelja enako intenzivno posveča tako skladateljevanju kot dirigiranju, saj verjame, da napredek v enem podkrepi veščost v drugem. Tokrat bo dirigiral svojo orkestrsko študijo Towards Osiris, za katero je dobil navdih v delu Josepha Beuysa, ki razčlenjuje pomene staroegiptovskega mita o bogu plodnosti in sodniku mrtvih.

V edinem klavirskem koncertu ekspresivnega ruskega skladatelja in pianista Aleksandra Skrjabina bomo slišali mladega ameriškega pianista Oriona Weissa, ki je na domači celini požel uspehe z nastopi s tamkajšnjimi vodilnimi orkestri, trenutno pa pogumno stopa tudi po velikih evropskih odrih.

http://www.filharmonija.si/

http://www.orionweiss.net/