Festival Maribor 2017
Festival Maribor 2017: ROJSTVO
Cena vstopnice
25,00-12,50
Pošlji prijatelju

Otvoritveni koncert

nedelja, 3. 09. 2017, ob 19:30,
Dvorana Union, za IZVEN

HAYDNOVA FILHARMONIJA
Nicolas Altstaedt, dirigent in solo violončelo


 Program Festivala Maribor

Spored
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21
Dmitrij Šostakovič: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v Es-duru, op. 107
Joseph Haydn: Simfonija št. 88 v G-duru, Hob I: 88 

Le kaj bi lahko bilo bolj romantično od idilične naravne pokrajine s skupino podeželskih hiš ter markantnim obličjem razkošne palače, ki se izrisuje na obzorju? Prav takšen pejsaž vidimo še danes s ceste mimo Železnega (Eisenstadt) na avstrijskem Gradiščanskem. Tam stoji mogočna zgradba nekdaj izredno premožne plemiške družine Esterházy, kjer je služboval Joseph Haydn, in prav tam ima danes svoj sedež Haydnova filharmonija.

Čas Haydnovega dolgega življenja je zaznamovalo rojstvo romantičnega obdobja in udi sama Haydnova življenjska pot je primer tega, kako korenito se je v tistem času pomen umetnika v družbi spremenil. Dokler je bil Haydn mlad, ob koncu 18. stoletja, je veljal skladatelj predvsem za služabnika ‒ kapelnika, ki je bil zadolžen za organizacijo glasbenih prireditev za svojega delodajalca. Nato so se pojavili novodobni svobodni duhovi, kot sta bila med glasbeniki že W. A. Mozart in L. van Beethoven, in celo Haydn sam se je pozneje podal na pot »free-lancerja«, si ustvaril mednarodni ugled ter postal prava skladateljska legenda, česar stari časi vsaj v takšni obliki niso poznali. Novi časi, ki so Haydnu sledili, pa so se vneli za kult genialnega umetnika, ki ga verjetno še najbolje uteleša Beethoven, čeprav zasledimo sledove takšnega občudovanja še danes. Vsekakor je bil Beethovnov kult precej močan v času Dmitrija Šostakoviča, enega zadnjih velikih skladateljev, ki so zoreli na razrahljanih temeljih romanticizma, in hkrati enega morda najbolj nedoumljivih ruskih skladateljev, v katerem so se med seboj bojevali inovativna gorečnost, od zunaj vsiljeno togo samoobvladovanje ter strastnost in ranljiva človečnost, ki jo je skladatelj zvito skrival pred površnimi pogledi opazovalcev.

Orkester Haydnove filharmonije od sezone 2015/2016 vodi Nicolas Altsaedt. Orkester izjemnih glasbenikov, ki letos praznuje 30-letnico, je pod Alstaedtovim vodstvom mlad in poln poleta, bolj kot kadarkoli prej, in bo nedvomno poskrbel za še eno nepozabno otvoritev Festivala Maribor.

www.festivalmaribor.si

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani Festivala Maribor: www.festivalmaribor.si


Orkester Haydnove filharmonije (foto: N. Horowitz)
Nicolas Altstaedt (foto: M. Borggreve)