Cikel za mlade 2017/2018
PETRUŠKA IGORJA STRAVINSKEGA
Cena vstopnice
5,00 €
Pošlji prijatelju

5. koncert Cikla za mlade

četrtek, 5. 04. 2018, ob 15:00,
Dvorana Union, za red CIKEL ZA MLADE in IZVEN

Ansambel Clavimerata: Janez Podlesek, violina; Gregor Kovačič, klarinet; Ilonka Pucihar, klavir


Komentirani koncert 
Igor Fjodorovič Stravinski (1882–1971) je bil izvirna, genialna glasbena osebnost 20. stoletja. V svojem življenju je prehodil skladateljsko pot z mnogimi slogovnimi postanki: od ruskega impresionizma in poenostavljene atonalnosti do neoklasicizma. 

Baleta Ognjena ptica in Petruška, s katerima je pritegnil svetovno pozornost, izhajata iz rusko-francoske simbioze barvitega in ritmično bogatega impresionizma. Stravinski je sprva koncertno skladbo za klavir in orkester preoblikoval v balet Petruška. Vsebinska podlaga je groteskna zgodba o strasti in umoru v trgovini ruskega lutkarja. Zgodbo o lutki, ki preživi umor in se roga občinstvu, so leta 1911 z velikim uspehom premierno uprizorili v Parizu.
Clavimerata je bila ustanovljena leta 1997 pod imenom Trio Mefisto. Trije glasbeniki, danes profesorji glasbe, so se izpopolnjevali pri priznanih profesorjih Primožu Lorenzu, Primožu Novšaku, Henryju W. Meyerju in Martinu Spangenbergu ter se razvili v izjemne komorne glasbenike. Prejeli so prvo nagrado in zlato medaljo na tekmovanju komornih skupin »Lovec-Šček« v Kopru ter prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju glasbenih posnetkov Taktons. Za svoje glasbene dosežke so bili nagrajeni tudi s študentsko Prešernovo nagrado.
Ansambel, ki izvaja tako rekoč vsa dela standardnega repertoarja za ta sestav, je svoj repertoar razširil še z novimi skladbami, napisanimi prav zanj (Jani Golob, Jaka Pucihar, David Beovič, Srečko Devjak).