Komorni cikel 2015/2016
PIHALNI KVINTET SLOWIND in ANDREA RUCLI, klavir
Cena vstopnice
8,00 - 14,00 €
Pošlji prijatelju

1. koncert Komornega cikla

sreda, 18. 11. 2015, ob 19:30,
Dvorana Union, Maribor, za red KOMORNI CIKEL in IZVEN Koncertni list

Spored
Francis Poulenc: Sekstet za klavir in pihalni kvintet
Vito Žuraj: Contour za pihalni kvintet
Louise Farrenc: Sekstet za klavir in pihalni kvintet, op. 40

Po večletnem premoru se k nam vračajo vrhunski glasbeniki, prvaki Slovenske filharmonije in obenem zagnani predstavniki sodobne glasbe, združeni v pihalnem kvintetu Slowind. Tokrat bodo združili moči z italijanskim pianistom Andreo Ruclijem, sicer predvsem zelo angažiranim komornim glasbenikom in sopotnikom mednarodne sodobnoglasbene ustvarjalnosti.

Kot smo že navajeni, bodo Slowindovci predstavili med drugim tudi manj znano, nevsakdanjo in povsem novo glasbo. Koncert bo odprlo eno bolj priljubljenih del za pihalni kvintet in klavir, Poulencov Sekstet, ki bogati literaturo za pihala z nesentimentalnim in z ironijo obarvanim biserčkom. Nadaljevanje bo manj konvencionalno in bo ponudilo širši vpogled v francosko glasbeno preteklost. Pred Poulencovim časom, sredi 19. stoletja, se je za svoje mesto pod francoskim soncem borila pianistka in skladateljica Louise Farrenc. Njeni najuglednejši sodobniki, med katerimi najdemo na primer Roberta Schumanna, so jo častili kot eno največjih francoskih skladateljev, vendar je na širše priznanje morala čakati precej dolgo. V Parizu tistega časa namreč instrumentalna glasba, zlasti komorna, kakršno je pisala Farrencova, ni bila nič kaj priljubljena, in komur se ni uspelo vpeti v tedanjo operno mašinerijo, ta je dolgo ostajal v senci. Dela L. Farrenc so na pravo priznanje morala čakati več kot stoletje, ko se je razvnelo zanimanje za ženske skladateljice in je glasbena zgodovina končno priznala, da je v Parizu 19. stoletja vendarle živelo še kaj drugega razen izjemno priljubljene opere in simfonikov, kot sta bila C. Saint-Saens in C. Franck. Komorna dela L. Farrenc, ki jih odlikuje bujna in neusahljiva bravura, tako danes končno osvajajo koncertne odre. 

Med ta francoska skladatelja bo umeščen naš v tujini trenutno morda najaktivnejši skladatelj Vito Žuraj. Njegovo kompozicijsko in izvedbeno virtuozno delo bo jemalo sapo tako glasbenikom Slowinda kot poslušalstvu, ki bomo napeli ušesa in angažirano sledili gostemu prepletu pihalnih kontur, ki delu dajejo naslov.

www.slowind.orgPihalni kvintet Slowind
Andrea Rucli