Orkestrski cikel 2010/2011
PRAŠKI SIMFONIČNI ORKESTER
Cena vstopnice
20,00 €
Pošlji prijatelju

4. ABONMAJSKI KONCERT

sreda, 2. 03. 2011, ob 19:30,
Dvorana Union Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL

Dirigent: Jiří Kout


Spored:
Bedřich Smetana: Moja domovina – Vyšehrad, Vltava, Šárka
Antonín Dvořák: Simfonija št. 9 v e-molu op. 95, »Iz novega sveta«

Praški simfonični orkester se je oblikoval leta 1934. Sprva je bilo njegovo polje delovanja izjemno široko, saj je sodeloval pri filmih, operi in na koncertih (od tod njegovo izvirno ime, FOK – Film-opera-koncert); posnel je glasbo za večino čeških filmov, ki so nastali v tridesetih letih 20. stoletja. Kmalu zatem se je orkester osamosvojil in profiliral kot vrhunsko simfonično telo. Po drugi svetovni vojni je bil uradni glasbeni predstavnik mesta Prage in je pričel niz mednarodnih turnej ter osvojil naklonjenost tujega občinstva.

Z orkestrom so sodelovali tako rekoč vsi pomembni češki dirigenti 20. stoletja. Od sezone 2005/2006 je njegov vodja Jiří Kout, ki se je v dolgoletni emigraciji v zahodni Evropi uveljavil kot pomemben operni dirigent (deloval je v düsseldorfski in saarbrückenski operi, je glavni dirigent Nemške opere Berlin in glasbeni direktor Leipziške opere).

Glasbeniki se nam bodo predstavili z repertoarjem najlepših del češke romantike. In bržkone jim je v tem komaj kdo lahko kos.

http://www.fok.cz/en/