Orkestrski cikel 2015/2016
SIMFONIČNI ORKESTER SNG MARIBOR
Cena vstopnice
17,00 - 25,00 €
Pošlji prijatelju

5. koncert Orkestrskega cikla

petek, 10. 06. 2016, ob 19:30,
Dvorana Union, Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Dirigent: Marko Letonja

Solisti: Bernarda Bobro, sopran; Jože Kotar, klarinet; Andrej Petrač, violončelo


 Koncertni list

Slavnostni koncert ob 70. obletnici delovanja Koncertne poslovalnice

Spored:
Johannes Brahms: Variacije na Haydnovo temo v B-duru op. 56a 
Franz Schubert:
1) »Glasbi« (An die Musik)
2) »Pesem Mignon št. 3« (Lied der Mignon Nr. 3 - So lasst mich scheinen) 
3) »Postrv« (Die Forelle)
4) »Mlada nuna« (Die junge Nonne)
Vito Žuraj: Koncert za klarinet in orkester 
Maurice Ravel: Suita Moja mati gos 
Berislav Šipuš: ad te, concertino za violončelo in godalni orkester
Franz Liszt: Preludiji 

Zaključek sezone, s katero obeležujemo častitljivo obletnico delovanja naše Koncertne poslovalnice, želimo proslaviti s svojimi glasbenimi sopotniki. K skupnemu koncertu smo povabili nekatere najvidnejše glasbenike, ki izvirajo iz Maribora oziroma so s tem mestom tesno povezani in vedno znova dokazujejo, na kako zavidljivo visoki ravni so raznoliki domači glasbeni izrazi.

Nastopajoči bodo razgrnili različne generacije in plasti glasbe ter vidike glasbenega (po)ustvarjanja. Temeljni ton bo dal Simfonični orkester SNG Maribor. ki skrbno ohranja kontinuirano simfonično poustvarjalnost predvsem z domačimi glasbeniki, a tudi s pestrim mednarodnim naborom inštrumentalistov, ki redno sestavljajo njegovo simfonično telo. Orkester, ki je vešč hišni orkester mariborske operne hiše, je sloves domačega ansambla ponesel tudi čez meje, denimo v Italijo in k radovednemu občinstvu Daljnega vzhoda.

Dirigiral mu bo Marko Letonja, ki ga domače mesto vselej pozdravi s posebnim veseljem. Naš nedvomno najvidnejši dirigent je trenutno šef dirigent Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga ter šef dirigent in umetniški vodja Tasmanijskega simfoničnega orkestra. Razen tega je redni gost številnih drugih orkestrov in uveljavljen operni dirigent, ki ga vedno znova vabijo k sebi ugledne operne hiše, med drugim tudi Dunajska državna opera in milanska Scala.

Na zavidljivo operno pot stopa mlada mariborska sopranistka Bernarda Bobro, ki je svojo umetnost bogatila z dirigenti, kot so Nikolaus Harnoncourt, Christian Thielemann, Claudio Abbado, in drugimi karizmatičnimi glasbeniki. Bobrova je nastopala v glavnih vlogah v opernih hišah, kot sta državni operi iz Hamburga in Stuttgarta, festival Baden-Baden, dunajska Ljudska opera, londonski Covent Garden, Salzburški festival, pohvali pa se lahko tudi z recitalom v Dunajskem glasbenem združenju. 

Za vetrič sodobnosti bosta poskrbela ugledni mariborski violončelist Andrej Petrač, sicer solist Slovenske filharmonije in dejaven koncertni in komornoglasbeni izvajalec, ter uspešen in izjemno dejaven skladatelj Vito Žuraj.

http://www.sng-mb.si/simfonicni-orkester/
Generalni pokrovitelj Dravske elektrarne Maribor
Marko Letonja
Simfonični orkester SNG Maribor (foto D. Švarc)
Bernarda Bobro
Jože Kotar (foto Rico)
Andrej Petrač