Jazz v Narodnem domu 2016/2017
ŠIROM
Cena vstopnice
8,00-10,00 €
Pošlji prijatelju

Jazz v Narodnem domu

petek, 20. 01. 2017, ob 20:30,
Mali oder Narodnega doma, za IZVEN

Iztok Koren, banjo, bas banjo, tolkala, zvočila, cevni zvonci, balafon
Ana Kravanja, violina, viola, ribab, balafon, kalimba, obročni bobni, piščal, vokal
Samo Kutin, harfe, ukulele, kalimba, brač, balafon, enostrunski bas, obročni bobni, piščal, zvočila, vokal


Popolnoma edinstvena glasbena skupina Širom je »Nov kult na slovenski sceni, nesporna poslastica za vse, za poznavalce in za naključne mimoidoče!« so dejali pri Izštekanih na Valu 202. 

Številna godala, brenkala, tolkala z vsega sveta in nekaj izmišljenih inštrumentov ustvarja zvok skupine, ki ni primerljiv z ničemer. Na trenutke se zazdi, da smo zbrani okoli ognja saharskih Tuaregov, da smo sredi vrveža indijskih velemest, na koncertu newyorške minimalistične  šole, prav lahko pa bi šlo tudi za obuditev nikdar zabeležene srednjeveške muzike Panonije in Krasa. Je to ljudska glasba ali rockerski »drone«? Prav ta preplet raznolikih glasbenih pristopov in orodij, različne zgodovine zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije dela skupino Širom povsem edinstveno na slovenski, če ne celo na svetovni sceni.

Njihov prvi album je zarezal takšno inovativno brazdo, da ga je bilo treba takoj izdati še na Japonskem. Na svoj prvi mariborski nastop prihajajo sredi snemanja novega albuma, ki bo izšel za priznano in večkrat nagrajeno World Music založbo Glitterbeat, kar bo skupini nedvomno še dodatno odprlo vrata v mednarodne vode. 

siromband.si
Radio Si
Foto: Nada Žgank