Cikel za mlade Pizzicato 2010/2011
SPOZNAVAJMO INSTRUMENTE: ROG – OD LOVA DO ZVEZD
Cena vstopnice
5,00 €
Pošlji prijatelju

5. abonmajska predstava »Cikla za mlade«

četrtek, 10. 03. 2011, ob 14:00,
Dvorana Union Maribor, za red CIKEL ZA MLADE PIZZICATO 1
četrtek, 17. 03. 2011, ob 14:00,
Dvorana Union Maribor, za red CIKEL ZA MLADE PIZZICATO 2

Boštjan Lipovšek – rog
Ansambel HorRORn
Avtor in vodja: Boštjan Lipovšek


Spored:
Gioachino Rossini: Zmenek na lovu
Wolfgang A. Mozart: Rondo iz Koncerta za rog in orkester v es-molu št. 4 KV 495
Carl Maria von Weber: Uvertura k operi Čarostrelec
Richard Wagner: Odlomki iz oper
Nikolaj N. Čerepnin: Nokturno in Lov iz zbirke Šest kvartetov

Trobila so cevasta glasbila, ki proizvajajo zvok tako, da glasbenik s pihanjem zraka povzroči vibracijo ustrezno napetih ustnic, ki se v glasbilu pretvori v zvok. V skupino trobil sodijo npr. francoski rog, trobenta, pozavna in tuba, našo učno uro pa bomo tokrat posvetili rogu. Glasbenika, ki igra na rog, imenujemo hornist.

Eden najboljših slovenskih hornistov, ki je tudi avtor naše učne ure o rogu, Boštjan Lipovšek, je svoje prve glasbene lekcije dobil od brata in očeta; oba sta hornista. Šolanje je  nadaljeval sprva na srednji glasbeni in baletni šoli, nato na ljubljanski glasbeni akademiji pri prof. Jožetu Faloutu. Pri njem je tudi diplomiral ter končal podiplomski študij. Izpopolnjeval se je pri Radovanu Vlatkoviću na salzburškem Mozarteumu. Med študijem v Ljubljani je prejel študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo Straussovega 1. koncerta za rog in orkester s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. V tem orkestru je takoj potem zasedel mesto solo hornista. Kot solist redno nastopa predvsem z matičnim orkestrom slovenske radiotelevizije, pa tudi s tujimi. Leta 2008 je dobil nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke na glasbenem področju.

Je izjemno aktiven glasbenik, ki sodeluje z uglednimi glasbeniki in ustvarja številne glasbene projekte. S skupino HorRORn bo enega izmed njih predstavil tudi našemu mlademu občinstvu.
NIGRAD