Jazz v Narodnem domu 2015/2016
THE DUKE ROBILLARD BAND (USA)
Cena vstopnice
8,00-10,00 €
Pošlji prijatelju

Jazz v Narodnem domu

torek, 8. 12. 2015, ob 20:30,
Mali oder Narodnega doma

Duke Robillard (kitara, vokal)
Alex Schultz (kitara, vokal)
Bruce Bears (klaviature)
Brad Hallen (bas)
Mark Teixeira (bobni)


Kaj imajo skupnega Bob Dylan, Tom Waits, Jay McShann, The Fabulous Thunderbirds, John Hammond, Jimmy Witherspoon, Dr. John, Maria Muldaur, Roomful of Blues in kanadski band The Rockin Highliners? Odgovor: Duka Robillarda

Je kitarist, vodja bandov, kantavtor, pevec, producent, jam session glasbenik ter one-man band bluesa v vseh oblikah in permutacijah. Prav vsak od zgoraj naštetih glasbenikov je z Robillardom, legendo bluesa, delil bodisi snemalni studio bodisi oder.

Sam B.B. King ga je imel za »enega največjih glasbenikov«, pri The Houston Post pa so ga označili za »eno od božanstev«. Pri New York Timesu so zapisali, da je Robillard »kitarist omamne sile ter originalnosti«. 

Rojen je bil v Woonsocketu na Rhode Islandu. Že od malega je bil očaran, kako so jazz, swing in blues povezani. Svoj prvi band je imel že v srednji šoli, leta 1967 pa je ustanovil legendarno skupino Roomful of Blues, ki je bila že na začetku dovolj dobra, da so lahko na nastopih ter na snemanjih spremljati dva od svojih junakov, Big Joeja Turnerja in Eddieja "Cleanhead" Vinsona.

Vedno je bil korak pred svojim časom in v svoji dolgoletni karieri je dvignil umetnost izvajanja bluesa na najvišjo možno raven. Med drugim je leta 1986 z mojstrom saksofona Scottom Hamiltonom posnel zbirko klasičnih Big Band melodij. Ko je bil leta 1993 tik pred podpisom snemalne pogodbe z založbo Virgin / Pointblank, je srečal Holgerja Petersena, vodjo kanadske neodvisne založbe Stony Plain; omenil mu je, da bi želel posneti celoten album bluesa, brez R&B in jazz vplivov in Petersen se je strinjal. Pri založbi Virgin so dali zeleno luč in nastal je izjemen album Duke's Blues.

Vse od leta 1980 je bil Duke vodja bandov, ki so večino časa prebili na turnejah. Zaslužen je za več kot 30 glasbenih albumov. Je dvakratni grammy nominiranec ter večkratni dobitnik nagrade Blues Music Award. Skozi svojo 50-letno kariero je postal živa povezava med izjemnimi umetniki preteklosti ter sodobnimi in bodočimi glasbeniki. Po smrti legendarnega B. B. Kinga in ob staranju ostalih legend bluesa Duke Robillard še naprej visoko nosi svojo baklo, kot simbolično luč za  glasbo, ki jo iz divjega okolja vodi v svetlo prihodnost. Je redek primer izjemnega talenta in popolne kreativnosti tako v bluesu kot tudi v glasbi na splošno. 

Kot poklon in priznanje njegovim življenjskim dosežkom je leta 2014 postal član v Rhode Island Music Hall of Fame.

http://www.dukerobillard.com