Komorni cikel 2013/2014
TRIO ALBA
Cena vstopnice
8,00 - 14,00 €
Pošlji prijatelju

4. koncert "Komornega cikla"

torek, 18. 03. 2014, ob 19:30,
dvorana Union, Maribor, za red KOMORNI CIKEL in IZVEN

Livia Sellin, violina
Philipp Comploi, violončelo
Chenhcheng Zhao, klavir


 Koncertni list

Spored:

Franz Schubert: Nokturno v Es-duru, D. 897
Edouard Lalo: Trio št. 1 v c-molu, op. 7
Robert Schumann: Klavirski trio št. 1 v d-molu, op. 63

Trio Alba
sestavljajo nemška violinistka Livia Sellin, avstrijsko-italijanski violončelist Philipp Comploi in kitajska pianistka Chenhcheng Zhao, ki so se spoznali med študijem na graški Univerzi za umetnost, odkrili, da gojijo zelo sorodne predstave o muzikalnosti, in leta 2008 ustanovili trio.
Že leto po ustanovitvi so glasbeniki z velikim uspehom nastopili v Šanghaju in Pekingu ter nato na koncertih v Italiji, Avstriji, Nemčiji in Južni Afriki in na obsežni turneji po Argentini. Uspeh na tekmovanju Schubert in glasba moderne jim je odprl vrata za nadaljnje izzive, zlasti nastope v koncertnih ciklih Glasbenega združenja Štajerske v Gradcu in dunajske Koncertne hiše. Tako se zdi, da se prerokba kritika iz Buenos Airesa, ki je Triu Alba napovedal bleščečo kariero, prav res uresničuje. 

Spored, ki ga bo trio izvedel pri nas, vključuje izpričane mojstrovine repertoarja za klavirski trio in delo skladatelja, ki je v tem žanru manj poznan. Edouard Lalo namreč slovi predvsem kot avtor Španske simfonije, manj pa je znano, da se je ta francoski skladatelj tako kot mnogi njegovi sovrstniki sprva navduševal za opero in je pisal drzna dela po navdihu Wagnerjevih prelomnih glasbenogledaliških idej.
Ker takšna dela niso bila po godu francoski duhovni klimi sredi 19. stoletja, je Lalojeva operna vnema sčasoma pošla, skladatelj pa se je posvetil inštrumentalni glasbi. A tudi tu je ostal s svojimi izrazitimi melodijami in prodorno zvočnostjo netipično francoski. Lalojev trio bosta uokvirili deli mojstrov »romantičnega« stoletja v glasbi, Schubertov prečiščeni Nokturno, ki povzema vse značilnosti skladateljevega izjemnega komornega opusa, in Schumannov prvi klavirski trio, ki je nastal kmalu po dolgo pričakovani poroki z ljubljeno Claro in ki verjetno tudi zato prekipeva od obilice navdiha skladatelja, ki je bil tedaj nasploh na vrhuncu svojih moči.

http://www.trioalba.com/