Vilinsko mesto 2016
VILINSKO MESTO
Cena vstopnice
Vstopnine ni!
Pošlji prijatelju

Festival iskrivih ljudi in trenutkov

torek, 27. 12. 2016, ob 10:00,
Vetrinjski dvor Programska knjižica Vilinskega mesta • www.vetrinjski-dvor.si

10.00–13.00, 15.30–19.30, Vetrinjski dvor, Čitalnica igralnica, Izba, Umetniška sobana
SLADKE URICE USTVARJANJA V VILINSKEM DVORU

Čitalnica igralnica vabi na branje, ustvarjanje in igranje, Izba med stare obrti, Umetniška sobana pa v svet umetnosti.
◊ Vojka Miklavc, Vesna Gomboc, Alja Krofl, Hana Repše, Zavod MARS Maribor

Snežaki veseljaki
Knjižni obtežilnik, ki ga bo vesela vsaka knjižna polica.
◊ Vita Repolusk, Zavod MARS Maribor

Darilo iz lesa
Darilo iz lesa je darilo iz srca. Oblikujemo.
◊ Matija Rižner, Esen

Svetlobne slike
Slikamo in osvetljujemo. Čarobne svetlobne slike.
◊ Monika Pocrnjić

Dišeče sveče
Zase ali za dar, sveče dišeče.
◊ Mateja Kuhar, Studio BIRKA

17.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
VILINSKA PRAVLJICA

Zimska pravljica o rojstnodnevni nalogi, ki je zrastla v prijateljstvo, z Zavodom Talija Celje.
Vilinec Silvester je rojen zadnji dan zadnjega meseca v letu in kot vsa njegova družina nosi v sebi čarobne zimske moči. Na svoj štirinajsti rojstni dan poleg daril dobi tudi nalogo vilinske kraljice, zasnežiti malo vasico Dobrinjo. Načrte pa mu prekriža vilinka Sofija, ki je, glej ga zlomka, za svoj rojstni dan dobila enako nalogo. Vname se boj, ki postaja vedno bolj podoben razposajeni igri, dokler utrujena ne obležita na puhastem oblaku. Svetla luna obsije vasico pod njima in takrat se spomnita –  sneg!
◊ Zavod Talija Celje

19.00, Vetrinjski dvor, Čitalnica igralnica
PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE

Branje zgodb in pravljic iz loncev na koncu mavric.
Zvečer, preden se vilinci in vilinke odpravite na potovanje v sanje, vam Vojka bere pravljice, ker »verje vanje«. Zimske in brezčasne, hitre in počasne, tihe, glasne, preden dan zares ugasne. Knjige imajo srce na pravi strani.
◊ Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor

19.30, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
ŽIVA VODA

Uglasbena poezija zasedbe Živa voda, ki jo sestavljajo Igor Bezget, Urška Gajšt, Jure Najdič, Tina Sovič in Vasko Atanasovski, zbrani ob mladem čelistu in avtorju glasbe Arielu Veiu Atanasovskem.
Živo vodo sestavljajo glasbeniki različnih svetov, ki so se zbrali okoli mladega čelista in avtorja glasbe Ariela Veia Atanasovskega. Najprej je bila poezija Tine Sovič, njegove mame. Ariel je našel njene pesmi, ko je bila sama na daljšem potovanju. Mlad umetnik se je smelo lotil uglasbitve. V poeziji prevladuje razmišljujoča tematika, ki se večplastno dotika bivanja in lastnega mesta v svetu skozi temo ljubezni in smisla obstoja. Rdeča nit je vedno znova ranljivost, ki pa je tudi priložnost za vstop v nepozabne dušne dogodivščine. Te se zgodijo, ko si dovolimo razbiti se na koščke in v odmiku od njih s kančkom obešenjaškega humorja opazovati njihovo ponovno sestavljanje. Ariel je pesmi intuitivno vpel v melodije in vzdušje, ki ga je zaslutil v njih. Priznani slovenski »vsestrunski« glasbenik in skladatelj Igor Bezget, s katerim sta Tina in Ariel sodelovala že v drugih zasedbah, je mladega avtorja spodbudil pri zagovarjanju lastnih kompozicij in mu pomagal z aranžmaji. Družinsko vzdušje v domači dnevni sobi, kjer so potekale in še potekajo vaje in ustvarjanje, lepo dopolnjujeta Urška Gajšt s svojim iskrivim vokalom in Jure Najdič na kontrabasu. Kot gost se jim pridružuje tudi Arielov oče, Vasko Atanasovski na flavti in saksofonih.
◊ Živa voda so: Ariel Vei Atanasovski, Igor Bezget, Urška Gajšt, Jure Najdič, Tina Sovič in Vasko Atanasovski kot gost
Generalni pokrovitelj